София. „След последното заседание на Конгреса на БСП, партията излезе по-силна. Това беше възможно най-доброто развитие на създалата се ситуация, най-очакваното от нашите членове и симпатизанти и най-доброто, от гледна точка на предстоящите местни избори“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев в сутрешния блок на БСТВ. Той подчерта, че предстоящите избори са изключително важни и посочи, че БСП има 31 кметове от 265 общини. „Хората очакват от нас да върнем справедливостта у нас, нормалността в държавата. От нас зависи“, каза още депутатът.
„ГЕРБ е големият губещ. Те получиха най-слабия си резултат на европейски избори, откакто съществуват - по-малък брой гласове и по-малко мандати“, подчерта народният представител. Той е категоричен, че този резултат се дължи и на работата на кандидатите на БСП и на цялата партия. Според него ГЕРБ отстъпва позиции. „От нас зависи да тръгнем напред и да яхнем тази вълна на положително развитие за левите партии в Европа“, коментира Данчев. Той подчерта, че в Европа много леви партии са в подем и борбата за солидарност и справедливост трябва да продължи.
Димитър Данчев посочи, че е голяма вероятността пощенските клонове в населени места до 800 души да бъдат закрити с обяснението, че е икономически неефективно поддържането им. „В много населени места пощата е единственият представител на държавата. Пощата осигурява и връзката с останалия свят, и социалната сигурност на хората, които живеят там. Не само получаването на пенсиите. Куриерската пощенска услуга се използва и за редица важни, някой път животоспасяващи средства и лекарства. Не трябва да допускаме затварянето на пощите“, категоричен е народният представител. Той попита - ако държавата бяга от този ангажимент, къде да отидат парите, които Министерството на финансите дава под формата на компенсации на Български пощи?
„На фона на „бляскавите“ новини, че България ще бъде част от голяма европейска мрежа за суперкомпютър в ЕС, новината за спирането на интернет в много населени места ни шокира“, коментира депутатът. По неговите думи България в последните години се управлява от един човек като едноличен деспот. „Едно от достиженията му са контролираните медии. Това, което се случва, е част от опита да се наложи поредният контрол. Има натиск и БСТВ да не се излъчва по един от големите сателитни оператори“, каза още Димитър Данчев.