Бившият председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) в ЮЗУ, заместник-председател на СДС – Благоевград, заместник-председател на НИС на СДС, председател на софийската организация на партията, 3 мандата общински съветник в Столичния общински съвет и председател на „Движение демократично действие” Стефан Иванов вчера напусна официално активната политика и обяви, че вече никога няма да се кандидатира за каквито и да е партийни постове.

Решението си Иванов взел преди няколко седмици, но решил първо да го обсъди с най-близките си хора и съидейници, преди да го направи достояние на останалите си приятели.

“Тези от вас, които ме познават по-отблизо, отлично знаят, че за мен успехът никога не е бил най-важното. Много по-важно беше да съхраня убежденията и душата си и аз знам, че го направих. Няма човек, който да каже, че ме е купил, че ми е наредил какво да правя или че ме е поставял в каквато и да било зависимост. Всичките си решения винаги съм вземал сам – когато успявах, успявах аз и когато се провалях, пак се провалях аз. Никога не вдигнах пръв ръка, никога не предадох, никога не се уплаших да вляза в каквато и да било битка, ако я считам за справедлива, никога не спрях да отстоявам геополитическата ориентация на свободна България. Нечестивците рано или късно ще си получат заслуженото!”, пише Иванов в поста си – равносметка на досегашния живот.

Сърцето му пък завинаги щяло да остане в „Движение демократично действие”, което създаде през 2014 г. с провалената впоследствие идея за обединение на дясното.

Занапред плановете на Иванов са да се отдаде на близките хора и любимата му наука – историята, в която вече работи по своята докторантура, на учителската професия, международните образователни проекти, по които работи, на любимия му футболен отбор „Левски” и на приятелите. За по-далечно бъдеще предполага, че ще напише книга, разкривайки политическите процеси отвътре.

На финала на изповедта си Стефан Иванов е използвал цитат от Стария завет: „Ако съм го изложил хубаво и задоволително, това съм и желал; ако пък слабо и посредствено, то аз съм направил, каквото е било по силите ми”.

Като мотив да се откаже от политиката Ст. Иванов сочи налегналото го прозрение, че времето на воюващите политици вече е отминало и е дошло времето на политиците на компромиса, а той не искал да бъде такъв.

По-реалната причина за развода обаче са резултатите на движение „Възход”, което бе създадено миналата година от ЕНП, ССД, РДП и негово „Движение демократично действие”. На изборите за Европейски парламент за „Възход“ гласуваха едва 1855 души и въпросното дясно обединение едва успя да събере 0,9% от гласовете на избирателите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА