Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт се солидаризира с американския президент Доналд Тръмп в атаките му срещу кмета на Лондон Садик Хан и използвания термин „Лондонистан“, който според ляво-либералното британско издание Independent е „расистки“.
Външният секретар отказа да разкритикува държавния глава на САЩ за това, че е „ретуитнал“ пост на консервативния коментатор Кейти Хопкинс, в който британската столица се нарича „Лондонистана на Хан“.
„Президентът Тръмп има свой собствен стил, но аз не бих използвал тези думи“, заяви претендентът за лидер на торите.
„Но чувстваме огромно разочарование, че имаме кмет на Лондон, който се провали напълно в това да спре престъпленията с ножове и прекарва повече време в политиканстване, отколкото в действителната си работа да осигури безопасност на гражданите на Лондон. И в това, аз 150% се съгласявам с президента“, заяви Хънт.
По този повод ляво-либералното издание привежда коментара на Мюсюлманския съвет на Великобритания, който определи като „отвратителни“ думите на външния министър и изтъкна „Ислямофобията“, която е превзела Консервативната партия.
„Това е отвратително и трябва да бъде забранено за всеки потенциален премиер да се съгласява с „настроението“ на атака, която включва цитиране на „Ислямофобия“ на злата Кейти Хопкинс“, написа в „Туитър“ говорителят на британски мюсюлмани Микдад Верси.
Изданието цитира и думите на вътрешния министър-мюсюлманин в правителството на Тереза Мей Саджид Джавид, който нареди на Тръмп да „се занимава с домашната си политика“ и описа „туитовете“ му, като „неподходящи за лидер на такава велика държава“.
Доминик Рааб също нападна Доналд Тръмп, като каза: „Не съм съгласен с много от нещата, които Садик Хан казва, но съм горд, че имаме кмет-мюсюлманин на Лондон и вътрешен министър-мюсюлманин. Живял съм в Лондон и съм горд, че това е точка на претапяне“.
Разбира се, Independent дава думата и на самия Садик Хан: „Ето това е едно от основните ми притеснения за Доналд Тръмп – той сега се е превърнал в момчето за плакати на расистите по целия свят, независимо дали си расист в тази страна, дали си расист в Унгария, или си расист в Италия или Франция“.
***
Лондон. Джеймс Клевърли, един от съветниците на най-вероятния наследник на Тереза Мей на лидерския пост в Консервативната партия – Борис Джонсън, твърди, че ексцентричният политик не се нуждае от „пакт“ с водената от Найджъл Фарадж Партия „Брекзит“, за да спечели подкрепата на торите в Камарата на общините, пише националният ежедневник The Times.
По-рано бе съобщено, че консерваторите са започнали неофициални преговори с Фарадж, за да разберат дали неговата партия ще застане зад торите, подкрепящи Брекзит, на предсрочните избори в страната. В замяна на това консерваторите не биха оспорили места в градовете, където те са слаби, а партията на Фарадж има по-голям шанс да победи Лейбъристката партия.
Въпреки това, Джеймс Клевърли, който работи с Джонсън, когато той заемаше кметския пост в Лондон, каза, че ако бившият външен министър стане министър-председател, няма да му се наложи да сключва пактове с Партия „Брекзит“.