Исторически ден за Бургас! Ремонтът на Дома на Нефтохимика започна

Сградата ще бъде напълно преобразена и ще придобие нов и много модерен вид


Сградата ще бъде напълно преобразена в следващите 420 дни

Ремонтът на емблематичната за Бургас сграда - Дома на Нефтохимика на площад "Тройката" започна днес, видя репортер на Флагман.бг.

Строителната площадка вече е открита, а всички помещения са изпразнени. Обществената поръчка за ремонта на стойност 6,5 млн.лева спечели ДЗЗД "БМ".(ВИЖТЕ ТУК) Още в петък, преди прожекцията на филма за учителя Тео, кметът на Бургас Димитър Николов анонсира, че това ще е последното публично събитие в НХК.

От днес сградата е затворена и се очаква да отвори врати отново след 420 дни, когато ще бъде напълно преобразена. 

Най-голямата промяна, която сградата ще претърпи е външната й визия като се счита, че тя ще бъде изцяло реновирана по модерните европейски стандарти.

СМР-ата предвиждат укрепване и вътрешни промени, както и кардинална промяна на зрителната зала, която бургазлии познават. В нея ще се закупи оборудване не само за провеждане на концерти, но и за кинопрожекции като това е една от най-иновативните промени. Ще бъдат изринати и старите подови настилки, а вътрешният двор ще бъде отворен, за да се превърне в арт пространство за моноспектакъл и открита галерия.

Сградата не е ремонтирана от 45 години, извършвани са частични и козметични реконструкции и като цяло видът й не беше никак добър.

Новата визия на Дома на НХК ще се слива изцяло с центъра на Бургас и ще изпъкне на очи заедно с модерните кооперации и сгради, които се намират на площад  Тройката”.

Припомняме, че преди 7 години Домът на Нефтохимика бе дарен на Община Бургас от "Лукойл Нефтохим Бургас". Рафинерията се отказа от собствеността си на пъпа на Бургас, за да я предостави в полза на гражданите - за културни, образователни и обществени нужди. Веднага след това администрацията проведе конкурс за архитектурен проект и след дълго обществено обсъждане бе избрана новата визия на сградата.


 




В категории: Бургас