Пловдивчани и жителите на още 6 общини от областта ще пият вода от язовир Въча между 2021 и 2027 година. Срокът е реален и областният управител Здравко Димитров е оптимист, че проектът ще се реализира. На кръглата маса по темата, която той организира, депутати, кметове и експерти се обединиха около нуждата за изграждане на каскадата Доспат-Въча заради предпоставки за бъдещо влошаване на сегашната питейна вода, заради климатичните промени и индустриалното развитие на региона.
 

Първият етап на каскадата е 18 километра и с чиста планинска вода ще се захранват общините Пловдив, Перущица, Кричим, Стамболийски, Куклен, Родопи и Марица, включително и икономическите зони. Цената ще е между 150 и 200 милиона лева и не е необходимо да се иска от държавата, коментира Здравко Димитров. 

Като възможност за реализация Менда Стоянова посочи формата публично-частно партньорство. Сред дискусията, която на моменти ескалира заради спор дали в момента пием достатъчно чиста вода и обвинения, че темата с цената, която ще плащаме за нея след изграждане на каскадата,  се политизира, участниците се обединиха около идеята, че проектът е важен и трябва да е приоритет за региона.

Той вече е стартирал, тъй като е направено задание, коментира областният управител и напомни, че фирма, която е загубила, в момента обжалва. Очакването е КЗК да се произнесе по жалбата. Следващият етап е започване на предпроектно проучване, в което ще се изяснява с какви тръби ще се изгражда трасето и откъде ще мине. 

Независимо кой е на власт, това е приоритет за Пловдив. С нас или без нас този проект ще се случи, коментира Димитров.