Техеран. С нарастването на напрежението между САЩ и Иран иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви в неделя, че страната ще се защити.
Иран може да потопи американските военни кораби, изпратени в региона на Персийския залив, с помощта на ракети и „тайни оръжия". Това предупреди представител на военните на близкоизточната ислямска република, отбелязва сингапурското издание The Straits Times.
В петък САЩ обявиха разполагането на допълнителни 1500 войници в Близкия изток, определяйки решението си като стъпка към укрепване на защитата си срещу Иран. „Америка ... изпраща два военни кораба в региона. Ако извършат и най-малката глупост, ние ще изпратим тези кораби на дъното на морето заедно с техния екипаж и самолети, използвайки две ракети или две нови тайни оръжия", увери генерал Мортеза Корбани, съветник на иранското военно командване.
Действията на САЩ са в отговор на нарастващата ескалация на напрежението с Иран. На 24 май Тръмп се съгласи Пентагонът да изпрати допълнителен контингент от американски войници в Близкия изток във връзка с ескалацията на напрежението между Вашингтон и Техеран. Според CNN укрепването включва разполагането на противоракетни ракетни системи „Пейтриът“, разузнавателни самолети и необходимите сили за „сдържане на иранските заплахи".
Западните експерти твърдят, че Иран често преувеличава арсенала си от оръжия, въпреки че са налице опасения за ракетната програма на страната и по-специално за тези с голям обсег на действие.

Превод и редакция: Тереза Герова