Въпреки че САЩ продължи с 90 дни възможността за съвместна работа на Huawei с американските компании, проблемите на китайския производител стават все по-сериозни. Тези дни Huawei бе изключен от microSD алианса, а работата с него прекратиха големите американски, а сега и европейски и японски партньори. Huawei съвсем скоро може да няма достъп до услугите на Google, до операционната система Android, до обновяванията за Windows 10, както и до самата операционна система на Microsoft.

Всичко това оказва голямо влияние на китайския производител и неговите партньори. Сингапурската компания Flex, заяви че за неопределено време спира сглобяването на смартфони по поръчка на Huawei. Работниците и служителите на предприятията са пуснати в отпуск до 30 май тази година, докато мениджмънтът решава проблема.

Представителите на Flex заявиха, че ще спазват промените в американското законодателство, но не съобщиха никакви подробности за следващите си действия. Персоналът на Flex започна да публикува в социалните мрежи снимки на товарните автомобили, напускащи фабриките.

Huawei има и други партньори за производство на смартфони, но Flex е един от най-големите. Освен Flex, напълно е възможно и Foxconn да прекрати сглобяването на смартфони за Huawei, понеже работи съвместно с най-големите американски корпорации. Foxconn също ще трябва да спазва американското законодателство, понеже в противен случай и тази компания ще бъде засегната от американските санкции, наложени от Тръмп за неспазване на неговия указ.

Засега Huawei не коментира ситуацията и навярно специалистите на китайския производител подготвят фирмената операционна система, която трябва да замени Android.