Рим. Дясната италианска партия „Лига“ печели най-много гласове на европейските избори, като резултатът й е в диапазона от 27 до 31%, което е исторически успех за народната десница, показват екзитполовете, предава AFP.
Резултатът ще укрепи властта на вътрешния министър Салвини върху правителството, след като коалиционният партньор Движението 5 звезди (Д5З) беше задминато от възраждащата се лявоцентристката Демократическа партия (ДП), която зае второ място с 21-25 процента.
Салвини публикува снимка на себе си, която се усмихва и държи табела с надпис „топ партия в Италия“, докато стои пред лавица, на която има, наред с други неща, религиозна икона и Бейзболна шапка „Make America Great Again“.
Д5З на Луиджи ди Майо печели 18,5-22,5% от вота, докато партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“ получава от 8 до 12 процента.
„Изглежда, Лигата се превърна в най-голямата партия в Италия“, заяви председателят на групата в италианския Сенат Рикардо Молинари след публикуването на резултатите.
Резултатът за Лигата не беше толкова висок, колкото някои предвиждаха, но все пак потвърдиха, че партията се разраства от създаването на правителство през юни миналата година.
Фракцията спечели само шест процента от гласовете на последните европейски избори през 2014 г.

Превод и редакция: Иван Христов