Първи данни от РИК-Бургас: Дали Ивелина Василева заминава за Брюксел ще стане ясно 3 часа след полунощ

Председателят на РИК-Бургас Елка Стоянова ще даде първа пресконференция, след обработка на 10% от протоколите


Малко преди 24 часа ще излезе първата официална класация за Бургаска област

Около 1/3 от председателския състав на Секционните избирателни комисии (СИК) около 22:30 часа са пристигнали с готови изборни книжа в Районната избирателна комисия (РИК). Репортер на Флагман.бг видя, че в този час са обработени едва 7 протокола от общо 737, колкото секции бяха разкрити в Бургаска област.

Изборният ден приключи без сериозни нарушения. Съставът на Районната избирателна комисия започна приемането на протоколите ритмично. Гласували са 92 687 от общо 358 506 избиратели.

Очаква се малко след полунощ, на база от обработка на 10 % от протоколите, да има яснота за класацията на отделните партии и коалиции.

Преброяването на тези изборни резултати е далеч по-лесно, отколкото при парламентарни и местни избори, каза председателят на РИК Елка Стоянова пред Флагман.бг.

Най-интересната част за Бургас в този вот ще бъде дали „операцията” по налагането на Ивелина Василева като евродепутат ще бъде успешна. ГЕРБ мобилизира всичките си сили, особено на територията на общината, за да докаже, че бившата екоминистърка има достатъчно популярност, за да може да събере между 25-30 000 гласа. Доверие, което е изключително трудно достижимо дори и за самия Сергей Станишев в листата на БСП.

Каква е тенденцията за Ивелина Василева ще стане ясно около 3 часа след полунощ, когато се предполага, че ще бъдат обработени около 50 % от бюлетините. Преференции ще се отчитат усилено и в листата на БСП, от Бургаска област обаче влиянието ще е незначително и едва ли ще има пренареждане, благодарение на усилията на определени общини, където Сергей Станишев има симпатизанти


В категории: Евроизбори'2019