Пловдив. Една от машините за гласуване е дефектирала в пловдивския район „Тракия“. Това съобщи на брифинг председателят на 16 РИК Илиян Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Секцията е 42-ра. Само двама души са успели да гласуват, когато устройството се е развалило. Извикан е техник, който опитал да пусне машината, но не успял. Затова работата на машината е била преустановена. Уведомена е ЦИК. „Засега не е ясно дали тези два гласа, които са били дадени, ще бъдат зачетени, тъй като машината не работи и няма как да се видят резултатите", каза Иванов. Затова ще се изчака официално становище на ЦИК по случая.
Установено е, че до момента пловдивчани масово ползват машинното гласуване, под предлог, че е по-лесно. Предполага се, обаче, че това ще затрудни работата на СИК-овете, тъй като се усложнява отчитането и вписването в протоколите на изборните резултати.
В РИК е постъпил и устен сигнал, че в една от секциите в Пловдив, която се намира в училище „Найден Геров“, един от членовете е омастилил ръцете си от печата при отварянето му. Добре е, че той не се е бил докоснал до бюлетините, а по-късно е измил добре ръцете си и е продължил работа.
В друга секция е бил забелязан човек от комисия, или застъпник, който не носи баджа си. Той също е бил отстранен от работа. Не е установено какъв точно е бил.
„В 16 РИК е постъпил и сигнал за агитация на чужд език от застъпник“, съобщи още Илиян Иванов. След проверка се е оказало, че той просто е упътвал избирател къде трябва да гласува.
Последният сигнал от Пловдив е за наличие на агитационни материали в ОУ “Пенчо Славейков“. В сигнала се твърди, че на по-малко от 50 метра са разлепени агитационни материали в полза на една от партиите. Било е установено, че разстоянието е по-голямо от 50 метра.
"Изборният ден в града продължава без фрапантни нарушения", каза още Илиян Иванов.
Цветана ТОНЧЕВА