Благоевград. Само 1 нова жалба е постъпила в Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград до 12.30 часа във връзка с изборния процес. Това каза на пресконференция Исмет Узунов, секретар на комисията, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Исмет Узунов уточни, че сигналът касае Община Хаджидимово и по-специално - село Копривлен. „Съобщено ни бе, че пред двете избирателни секции в населеното място служебно лице агитира и раздава рекламни материали от политическа сила. Това при всички случаи е нарушение на изборното законодателство, но след проверка, направена от РИК – Благоевград се установи, че това лице дори не е било пред секционните комисии. Да, минавало е от там, но не е имало никаква агитация“, каза още Узунов. Той добави, че според сигнала, подаден до РИК – Благоевград лицето е държало и списък, в който е отбелязвало гласувалите, но проверката, която е била направена е констатирала, че не е имало такъв списък.
По време на пресконференцията в Районна избирателна комисия – Благоевград лице, твърдящо, че е жител на Община Благоевград подаде сигнал, че му е отказано правото да гласува. Той обясни, че в избирателния списък името му е заличено, а от общината са отказали да му издадат необходимото уверение, което да представи, за да може да гласува. В хода на разговора стана ясно, че за определен период от време той е пребивавал в САЩ, но по лична карта се води с адрес в Благоевград. Същия заяви, че през последните две години не е бил извън страна от европейския съюз. От своя страна от РИК – Благоевград се ангажираха да извършват проверка по случая.
До 10.30 часа в РИК – Благоевград бяха подадени само две жалби, свързани с изборния ден. Така общия им брой нараства до 3.
Ливия НИНОВА