Киев. Срещу бившия държавен глава на Украйна Петро Порошенко е образувано трето дело за пране на пари и легализиране на доходи при придобиването на телевизионния канал "Прямой". Това обяви адвокатът Андрей Портнов, който бе заместник-началник на администрацията при президента Виктор Янукович, предава TACC.
„Регистрирах в Държавното бюро за разследване трето обвинение за пране на пари, легализация на незаконни доходи и укриване на данъци от бившия президент Порошенко, който като част от организирана престъпна група пое контрола върху телевизионния канал „Прямой”, вписвайки го като офшорна компания, фиктивна собственост на бившия член на Партията на регионите [Владимир] Макеенко ", поясни Портнов.
Освен това, добави той, е регистрирало наказателно дело и започна разследване на "легализирането на престъпните средства на Порошенко в случай на офшорни манипулации в размер на 300 милиона долара за продажбата на завод "Кузни Рибалски", корабостроителна компания в Киев, собственост на Порошенко.
Преди това Държавното бюро за разследване започна разследване и по искане на Портнов, за което Порошенко е обвинен в държавна измяна във връзка с инцидента в Керченския проток. Преди два дни Специализираната прокуратура за борба с корупцията на Украйна откри наказателно дело срещу бившия президент и редица висши държавни служители заради превишаване на правомощията си.

Превод и редакция: Тереза Герова