Асеновград. По повод честването на 24 май, кметът на Община Асеновград отправи поздравление към дейците на българското образование, наука и култура, към учениците и всички граждани. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината Асеновград. „Ние, българите, не можем да се оплачем от липса на силни и светли празници в календара си. Имаме високи исторически върхове, натоварени с гордост или горест, различни оценки и емоции. Но има една дата, чийто заряд е несъизмерим по своята духовна всеобхватност. Защото е празник на духа български, на онзи многовековен код, заради който се разпознаваме където и да сме по света. Този ден е днешният 24 май. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е празникът, на който и за миг не допускаме друго чувство, освен духовна сила, самочувствие на достойна нация и осъзнатост на горд народ", каза кметът на Асеновград.
"Днес на хиляди места в страната и в чужбина 24 май провокира едно и също настроение и самочувствие и няма друг празник-аналог, с който да сравним усещането си. Славянските братя Кирил и Методий, техните ученици, последвалите ги апостоли на словото и духа не се побират в бързо изброяване. Цяла плеяда са възрожденските българи, предпочели с перо в килията на манастира, в одаята на школото и в къщи да препредават словото, историята българска или ценностите на фолклора. Килийно или класно, общинско или църковно, елитно или квартално, българското училище е онази незаменима единица в държавата ни, която преди всички и над всичко гарантира осъзнаване на род и родина, на просвета и духовност, развива таланти и възпитава ценности“, се казва в поздравлението.
„Асеновград има пребогато основание да се гордее със своя принос към просветното дело, към културата и духовното израстване на поколения българи. Качественото образование, активните граждански форми за духовни интереси, развиване на таланти, културно наследство, хиляди и хиляди талантливи деца и млади хора – всичко това е част от визитката на нашия Асеновград. И 24 май е онзи връх в календара на всяка година, когато сме длъжни това да си го припомняме. Днес е мястото да отдадем онази изконна поколенческа почит към институцията „Асеновградски учител“. Уважаеми учители, без Вас, без вашия труд и всеотдайност нямаше да имаме своя път, избора на професии и реализации, своите устойчиви ценности.
Днес е денят, в който се обръщаме и към всички самоотвержени дейци на асеновградската култура, към творците ни, към музейните, читалищни и библиотечни експерти и работници. Ние дълбоко ценим онова, което вие правите, защото по своему вие продължавате Българското съвременно Възраждане и днес.
Скъпи ученици на Асеновград, малки и големи, първокласници, абитуриенти и всички други, вървящи по стълбицата на училищните класове, никога не забравяйте, че училището, духът на Асеновград, вашите явни и скрити таланти, вашите учители и възпитатели, всичко това е причина да станете добри хора – с мечти и свой избор в живота си.
Никога не са достатъчно думите на внимание, които на 24 май заделяме към учителите – ветерани, беловласите мъже и жени, които днес празнуват с особено вълнение. Поклон пред вас и нека се радвате на здраве и уважение!
И поклон пред онези, които вече не са сред нас, но завинаги остават като учители-просветители, записани в историята на Асеновград.
Ние, днешните асеновградчани, сме длъжни във всяко асеновградско училище, във всяка институция на духа и културата да бъде опазен огънят на знанието и жаждата към разгръщане на таланти. Това е безценно! 24 май е празникът, на който трябва да си го пожелаем- един към друг и към всички!
Желая на всички ви здраве, вдъхновение и устрем към още наука и духовни измерения!
Честити и здрави бъдете и никога не забравяйте, че просветата и духът са нужни като хляба за всеки от нас! Честит 24 май, асеновградчани, и нека знанието и духът да пребъдат!“, се казва още в поздравлението на д-р Емил Караиванов по повод 24 май.