Тази сутрин космическата компания на Илън Мъск успешно изстреля ракетата носител Falcon 9 с първите 60 комуникационни сателита на глобалната широколентова мрежа за достъп до интернет Starlink. В 6:30 сутринта наше време бе потвърдено, че сателитите успешно са се разгърнали в необходимите орбити. Както обикновено, всичко се стриймваше в реално време в YouTube канала на SpaceX.

В рамките на проекта Starlink компанията SpaceX изгражда сателитна мрежа, която ще осигурява бърза интернет връзка за целия свят. Мъск възнамерява да изведе в орбита 11943 сателита, които ще изградят ad hoc мрежа – тоест, всеки сателит ще бъде самостоятелна единица и едновременно ще изпълнява функциите на клиент, възел от мрежата и сървър, който управлява нейните сегменти.

Starlink will connect the globe with reliable and affordable high-speed broadband services pic.twitter.com/dWVvPwVWU4

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

За връзка със Земята ще се използват станции с фазирани антенни решетки с възможност за промяна на диаграмата. По този начин наземните станции ще могат да работят като адаптивна мрежа, прехвърляйки свободните канали към регионите на планетата, където има най-много потребители. Сателитите ще имат и лазерна връзка, но сега изведените 60 броя нямат тази възможност.

Орбиталната групировка ще бъде разделена на три подгрупи, разположени на различна височина: 7518 сателита ще се намират в орбита на височина 340 км, още 1584 също ще бъдат в кръгова орбита, но на височина 550 км, а останалите 2841 ще работят в орбита на височина 1150 км.

Falcon 9's first stage has landed on the Of Course I Still Love You droneship – the third launch and landing of a booster that’s flown for a third time! pic.twitter.com/CzEDao3tFa

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

Изведените днес в орбита 60 сателита ще работят на височина 550 км. Ракетата ги изведе на височина 440 км, а те с помощта на собствените си двигатели се разгърнаха в необходимите орбити. Интересно е, че двигателите използват криптон и се базират на ефекта на Хол. Освен с нови двигатели, изкуствените спътници са оборудвани с навигационната система Startracker за заемане на орбита с много висока точност. Има и система за предотвратяване на сблъскванията. която може да засича космическия боклук и да коригира траекторията при необходимост.

Starlink's flat-panel design allows for a dense launch stack to take full advantage of Falcon 9’s launch capabilities pic.twitter.com/ntnJInEfno

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

Изведените днес сателити твърде много се различават от прототипите, излезли в космоса през 2018 година. Специалистите на SpaceX са оптимизирали конструкцията и сега те имат по-плоска и по-компактна форма и могат ефективно да използват пространството под топлинния щит на ракетата.

Falcon 9 излетя с помощта на вече два пъти използван бустер, от ракетната площадка SLC-40 на Кейп Канаверал. След 2,5 минути след изстрелването, първата степен вече традиционно без проблеми кацна на морската платформа „Of Course I Still Love You“.

И този път SpaceX приземи двете части на топлинния щит. Те осъществиха меко кацане в океана и бяха прибрани от компанията. Мъск успя да направи и този компонент за многократно използване. Топлинният щит струва около $6 милиона и е около 10% от цената на ракетата.

Successful deployment of 60 Starlink satellites confirmed! pic.twitter.com/eYrLocCiws

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

Към днешен ден повторното изстрелване на Falcon 9 струва около $50 милиона. Освен първата степен и топлинния щит, предстои и втората степен също да се използва многократно, а това може десетки пъти да намали цената на изстрелването.