Аналитиците на Morgan Stanley пресметнаха последствията от поредния рунд на световната търговска война по отношение на най-скъпите смартфони. Според експертите, айфоните ще поскъпнат с 15% и това е само част от неприятностите за Apple, чиито iPhone се продават все по-зле.

В края на миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще наложи с 25% по-високи мита за китайските стоки. Общата сума от тези мита се изчислява на около $200 милиарда в полза на САЩ. Тръмп обяви новите мита преди началото на преговорите със Си Дзинпин и в началото пазарните анализатори счетоха, че това е тактическа уловка. Но следващите изявления на Белия дом дадоха да се разбере, че това ще бъде дългосрочна политика.

Към днешен ден Китай е главният производител на електронни компоненти за Америка и тази сфера на дейност сериозно ще пострада заради новите бариери. А Apple масово използва китайски компоненти във всичките си продукти.

Експертите на Morgan Stanley пресметнаха, че iPhone XS, който сега струва $999, ще поскъпне със $160 – уточни Guardian. В Китай цената на iPhone ще нарасне още повече, понеже местните власти също възнамеряват от месец юни да въведат 25% мито за целия американски импорт.

Apple може да компенсира част от тези повишавания на цената, но едва ли ще поиска да направи това втори път за една година.

Проблемите

След като стана ясно, че търговската война между САЩ и Китай ще се задълбочи, акциите на Apple паднаха с 6% наведнъж. Това е най-сериозният спад в цената на акциите на корпорацията, считано от 2013 година. А от началото на този месец пазарната капитализация на Apple е паднала с 11%.

Да си припомним, че в понеделник Върховният съд на САЩ доста неочаквано реши, че Apple злоупотребява с монополното си положение в App Store. Това решение отвори пътя за огромен брой съдебни искове, които вече може да подаде всеки притежател на iPhone. Не е доказано, че Apple е извършила престъпление, но това решение на Върховния съд разреши съдебните гледания по този повод за всички по-долни инстанции.

Уеб изданието Digital Trends отбеляза, че в перспектива това означава App Store да изгуби монополното си положение на пазара, в резултат от което да се появят и други магазини за iPhone приложения. Или услугите на App Store да станат по-евтини за разработчиците и потребителите.

Към днешен ден Apple взема за себе си 30% от сумата на продадените приложения, като това е един от основните източници на доход на корпорацията от Купертино.

Да напомним, че през месец март компанията обяви, че излиза на нов за Apple пазар с представянето на Apple Card — безплатната кредитна карта на корпорацията.