Св.ик.Петър Франгин: Не съм тръгнал да строя църквата в Лозово, за да я давам на друг

Отец Петър(вляво) обеща за следващия Великден църквата да работи и да се проведе служба, храмът още нямал АКТ 16, чакали и довършителни дейности


Църквата по закон е на Светата метрополия, нито е на общината, нито е на квартала, нито държавата, каза свещеникът

„Великденска служба в църквата „Свети Георги” в Лозово няма да има, защото храмът нито е завършен, нито има акт 16, нито е осветен”. Това каза пред Флагман.бг св.ик.Петър Андонов Франгин.

Припомняме, че вчера около 70-ина души от бургаския квартал се събраха на протест пред Божията обител, след като разбраха, че църквата пак ще е заключена за Великден. Те обявиха, че започват подписка, която ще изпратят на архиерейския наместник отец Севастиян и сливенския митрополит Иоаникий с искане за отзоваването на отец Петър и пращането в Лозово на по-отговорен божий служител.

Флагман.бг снощи потърси отец Петър и на двата стационарни телефона, които са оставени като контакт пред вратата на храма, но така и не го открихме.

Днес наш репортер направи нов опит да се свърже с него. Св.ик.Петър Франгин вдигна домашния си телефон още при първия сигнал. Звучеше много обиден на бунта на съседите си от снощи, но бе категоричен, че това няма да промени нищо.

Лозово на бунт преди Великден: Превърнаха църквата ни в търговско дружество, отец Петър я обсеби

Владиката трябва да дойде да види дали всичко е направено по канона и след това определя време и дата, в която да я освети. Не мога да ви кажа кога ще се случи това – дали през лятото, дали до края на годината. Не зависи от мен”, каза той.

На въпрос на Флагман.бг: Защо преди три години все пак църквата е била отворена за светлия християнски празник? Отец Петър уточни, че не той, а някой друг е отключил храма. В онзи момент и кметският наместник Недка Стайкова е имала ключ.

Никой няма право освен мен да служи там. Даже владиката, ако иска да служи трябва да ми се обади. Миналата годината взех ключовете от кметицата, защото купих доста неща, които са скъпи и трябваше някой да отговаря”, допълни отец Петър.

По думите му дори и да приключат скоро ремонта на храма „Свети Георги” трудно можело да се назначи клисар, защото църквата нямала пари.

Ние не разполагаме с никакви средства. Един клисар ще иска 100-200 лева на месец, не мога да намеря тези пари. Ако не знаете, ще ви кажа, че от килограм свещи се печели 22 лева. Колко килограма свещи трябва да продам, за да му покрия заплатата. Обслужвам и кв. Долно Езерово, където продавам 100 кг свещи и едва плащам на жената, която чисти, а кв.Долно Езерово е 6 пъти по-голям от Лозово”, коментира още отец Петър.

Свещеникът силно се раздразни на въпроса на Флагман.бг дали смята да се оттегли, защото тъй или иначе отговаря за няколко храма, а в квартала, където живее има недоволство от това, че той е прекият отговорник за тяхната църква.

„Защо да я предоставям на друг! Не съм тръгнал да я строя, за да я давам на друг. Който искаше можеше да я вземе и направи. Те предложиха друг, който живееше отпреди мен в Лозово, но той им отказа. Още като дойдох в квартала, той(визира друг свещеник, който живеел в Лозово, б.а.) ми каза да не се хващам с тези хора. Те винаги искат някой да им свърши работата и сега си въобразяват, че църквата е тяхна и могат да разпореждат кой да служи. Църквата по закон е на Светата метрополия, нито е на общината, нито е на квартала, нито държавата! Тя е на Светата митрополия! Аз сам пожелах да я строя, за да не ме срещне някой и да ме пита защо толкова години не съм направил църква и сега вижте как ми се отблагодаряват”, недоволстваше отец Петър, в чийто тон се усещаше обидата, която е понесъл – не само от вчерашния протест, а и от последните няколко години.

По думите му в изграждането на църквата основен дарител е Община Бургас – с парите за нулевия цикъл и проектиране (неупомената сума), втория етап – нови 24 хил.лева, 15 хил.лева са дарени от местната кооперация, а църквата „Св.Иван Рилски” е заделила други 20 хил.лева. Самият отец Петър също бил сред дарителите – „с 2-3 хил.лева”.

Флагман.бг попита кои лица влизат в настоящото църковно настоятелство, защото и хората в Лозово се питат дали изобщо има учредено такова и кой участва в него, но св.ик.Петър Франгин реагира неочаквано остро на въпроса си.

„Това не е ваша работа! Кои са що са в Църковното настоятелство? Това си е документ, който сливенска митрополия разполага с него. Аз мога да ви го кажа, но няма да ви го кажа”, отсече божият наместник в Лозово.

След това той сам се върна на въпроса ни с неговото отзоваване. Призна, че най-лесно му било да се оттегли, имал си църква, където служил от 36 години.

Мога да го направя, защото оставям нещо зад себе си – изградих църква! Туй нещо ще ми се сметне на онзи свят, но който ще дойде след мен няма да пасе трева, а ще иска и той да вземе нещо, а като ги види какви са…те вместо да търсят мен, те търсят от фирми, а оттам се полага допълнителна такса и за църквата”, коментира още отец Петър.

Накрая той пожела на всички да са по-смирени навръх Великден и обеща, че за следващата година ще има служба в Лозово „освен, ако дядо Владика не е зает”, застрахова се той, имайки предвид, че сливенският митрополит трябва да дойде и да извърши тържествено освещаване на храма.

По думите му преди това да се случи трябвало да довършат сградата, защото тя макар и видимо да е готова, имала доста дребни неща за пооправяне - абсидата не била завършена, колоните се изронили, защото водата се наливала в тях, калдъръмът, който е залепен за църквата бил отлепени на много места, а наклонът бил обърнат навътре. Трябвало и да се боядиса. Най-добре ако от Общината пратят една бригада, за да завършат църквата, аз подреждам и викаме митрополита, призова отец Петър.


В категории: Животът