Брюксел. Европейският съюз осъди решението на руския президент Владимир Путин да опрости процедурата за даване на руското гражданство за хора, живеещи в части от източна Украйна, пише европейската редакция на Politico.
"Подписването от президента Путин на указ, даващо право, наред с другото, на хора, които постоянно живеят в някои области на украинските региони Донецк и Луганск, да кандидатстват за руско гражданство по опростен начин, е още една атака срещу суверенитета на Украйна от Русия", заяви говорител на службата за външна дейност на ЕС.
„Моментът, в който идва това решение, след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на закона, показва намеренията на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри още повече конфликта“, заяви говорителят, като добави, че „ние очакваме Русия да се въздържа от действия, които противоречат на минските споразумения и възпрепятстват пълната реинтеграция на неконтролираните от правителството райони в Украйна“.
Публичното осъждане от ЕС идва един ден, след като Вашингтон също изрази загриженост относно указа.
"Русия, чрез това силно провокативно действие, интензифицира нападението си върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви говорител на Държавния департамент.
Руското правителство твърди, че новият указ е предназначен да помогне на хората по хуманитарни причини.
"С оглед на защитата на правата и свободите на хората и гражданите и като се ръководи от общопризнатите принципи и норми на международното право ... президентът нареди постоянните жители на някои области на украинската Донецка и Луганска област да имат право на бърза процедура при кандидатстване за гражданство на Руската федерация“, пише в изявление на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов