Дълго време се босовете дискутират зад затворени врати и в същото време се спекулира публично, но сега плановете за революция в европейския футбол започват да стават все по-конкретни. Преструктурирането в надпреварите на Стария континент биха били такива, че първенствата в страните вече няма да са същите.

Шефът на Европейската асоциация на клубовете (ECA) и президент на Ювентус Андреа Аниели покани представили на всички членуващи в организацията тимове на извънредно заседание на 6 и 7 юни в Малта. Срещата трябва да послужи за това да се дискутира бъдещето на европейския футбол от 2024 година.

„Повече европейски футбол е добре за играта, за феновете, за обществото, за културното, спортното и финансовото развитие“, се казва в поканата на Аниели, който представя и конкретни планове, за които представителите на клубовете трябва да говорят в Малта. Става въпрос за „система на пирамидална европейска Лига“, в която да има изпадащи и нови тимове всяка година. Това би дало възможност на клубовете „да израстват и да се развиват“. Целта е „европейски мачове с по-високо качество, както и повече конкуренция“, а като предимство ще се изтъкват „актуалните спортни постижения пред историческите привилегии“ на даден клуб.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Какво означава всичко това? По принцип поканата потвърждава преди това често отричаните съобщения за планове за реформи в европейските клубни турнири. От месеци се спекулира за евентуалната революция и образуването на европейска Суперлига, която да замени Шампионската лига.

Планът на ECA предвижда система от три лиги. Лига А ще бъде като Шампионската лига с 32 тима, но разпределени в 4 групи с по 8 отбора. Първите четири тима от всяка група ще се класират за осминафиналите. Лига Европа и новата Лига Европа 2 (от 2021 година) ще бъдат интегрирани под Лига А.

Плановете биха могли да имат сериозно влияние върху националните първенства, тъй като в тях клубовете, участващи в новия формат, биха се изявявали с резервни състави. Мачовете от европейската Суперлига пък би трябвало да се играят в уикендите, тъй като срещи в събота и неделя привличат по-голям зрителски интерес от цял свят, отколкото двубои от 22:00 часа българско време през седмицата. Това означава, че мачовете от националните първенства ще бъдат преместени през седмицата.