Изявени лекари специалисти по физикална и рехабилитационна медицина у нас, които са и шефове на специализирани клиники или санаториуми, се събраха преди дни на специална пресконференция, която беше посветена на темата “Кинезитерапевтите искат изравняване на статута им с този на лекарите покрай протеста на медицинските сестри”. Повод за тяхната публична изява е отправено от група кинезитерапевти искане да работят самостоятелно в частни кабинети, да имат своя отделна съсловна организация, защото сега са към Асоциацията на специалистите по здравни грижи, да има нов стандарт за тяхната специалност и т.н. 

Масажирайте тази точка от лицето ви и това ще промени тялото ви завинаги

Това, разбира се, не се одобрява от лекарите, които учат по 10 г., за да придобият специалност и познания по физикална и рехабилитационна медицина.  Ето какво заяви по темата д-р Татяна Ангелова, председател на УС на Асоциацията на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина:

“Лекарите от нашата специалност категорично се противопоставят на част от исканията на кинезитерапевтите. А те са за създаване на нова специалност и нов стандарт по физиотерапия, изваждането на рехабилитаторите от направлението “здравни грижи” и на кинезитерапевтите от направлението “обществено здраве”, и включването им към другите специалисти в системата на здравеопазването в България. Другите специалисти са в направление “медицина”, направление “дентална медицина” и направление “фармация”. Явно става въпрос за първото направление. 

Съсловието на рехабилитаторите и на кинезитерапевтите обсеби името физиотерапия. Така или иначе, и двете специалности са създадени в средата на миналия век. Нашата специалност се назоваваше курортология, физиотерапия и рехабилитация, а тяхната беше инструктори по лечебна физкултура. Впоследствие ги нарекоха методисти по лечебна физкултура. Но тъй като са неразпознаваеми на медицинския пазар, през 90-те години те се преименуваха на кинезитерапевти, както се именуват повечето такива специалисти в другите европейски страни. 

Експерт разбули тайните на масажа: Какъв ефект има, колко често трябва да се прави и може ли да бъде вреден

С какво не сме съгласни? Ако приемем, че рехабилитационният процес е като една пирамида, която се изгражда от много нива, на върховото ниво стои лекарят, който преглежда болния, създава план за рехабилитационно лечение и го разпределя между отделните специалисти в екипа. Този лекар координира и контролира целия процес. Ако дръпнем една от “тухличките, които изграждат тази пирамида”, системата ще се разцентрова, защото се нарушава координацията, разместват се компетенции и дейности, и се създава напрежение в нея. Медицината е екипна дейност, ние не работим сами”. 

Наименованието лекари специалисти по физикална и рехабилитационна медицина е въведено в Европа и у нас преди 10-15 г. Медицинската рехабилитация е изключително важна част от комплексното лечение на пациента. Тя започва максимално рано, още докато пациентът с инсулт или с инфаркт е в интензивно отделение. Тогава се започва комплексно физикално лечение и рехабилитация. 

“За да можем да осигурим функционално възстановяване, за да можем да предотвратим инвалидизация, за да можем да забавим този процес, е необходимо да се използват различни средства на медицинската рехабилитация. В това отношение използваме кинезитерапия, електролечение, лазертерапия, балнеолечение, протезиране, изписване на медикаменти, когато се налага - препоръчваме хирургична интервенция, съответно логопедична и психологическа помощ. Т.е. нашата специалност е комплексна и кинезитерапията е част от нея. В такъв аспект изискването за обособяване на самостоятелен стандарт по физиотерапия не е обосновано. Невъзможно е медицинската рехабилитация да бъде осъществена от един специалист. Ние работим в екип, който се ръководи от лекар по физикална медицина. 

Реално исканията на кинезитерапевтите да работят самостоятелно и желанието им да се грижат за пациентите си, без назначението на лекар специалист по физикална медицина, би нарушило добрата медицинска практика. Ние като лекари се подготвяме 10 години, за да можем да се справим с тази отговорност да ръководим рехабилитационен екип. Единствено лекарят може да уточни диагнозата на пациента, да даде комплексен рехабилитационен лечебен план. 

“Не разбираме какво налага промяната в няколко закона и много подзаконови нормативни актове, защото основното искане на кинезитерапевтите, които се нарекоха физиотерапевти, е да имат възможност за самостоятелна работа, без консултация от лекар и частна практика”, допълни проф. Елена Илиева, ръководител на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ “Свети Георги” - Пловдив. 

Какво може да определи времето, в което се събуждате през нощта

Пациентът има нужда от комплексна физиотерапия. Кинезитерапевтът е част от екипа. “Той може да прави лечение, но не и да поставя диагноза. Исканията на тези специалисти са безпочвени. Тези спорове са от години. Когато се смени ръководството на МЗ, тези специалисти веднага атакуват. Идеята е да могат кинезитерапевтите да работят самостоятелно в кабинети и да получават пари от НЗОК, защото българските пациенти са бедни и не могат да плащат. Имаме стандарти, по които се работи добре в България. Всеки специалист си има своето място в този рехабилитационен екип”, заяви доц. Иван Чавдаров, д.м., директор на Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа “Св. София” в столицата. 

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Призовавам да пресечем тези опити да ни противопоставят

“За мен е ясно, че една група хора кинезитерапевти използват момента, за да се опитат да всеят разкол и разединение между нас. Не можем да си позволим разрушаване на постигнатото дотук, това е опасно за всички. Категорично заявявам, че българските лекари, така както мълчат, ще си кажат тежката дума във всеки един момент, в който някой реши да разруши гаранциите за квалификация, за качество, които макар за някои да не са достатъчни, все пак ги има в нашата държава”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС на пресконференция днес. Тя беше посветена на темата “Кинезитерапевтите искат изравняване на статута им с този на лекарите покрай протеста на медицинските сестри”.

Д-р Маджаров допълни, че не може да бъде позволено този тип поведение. “Не можем да позволим емоционално да се поставят въпроси, които са нерешими в рамките на 10-20 дни. Ние няма да одобрим, и то в името на обществото, някой да получи право да взима самостоятелно решение за лечението на български гражданин, без да има необходимата квалификация. За мен е изключително тревожно, това което се случва. Когато се  използват предизборните моменти, за да се снижи имунитетът на обществото спрямо изискванията към професията медицина, е застрашаващо устоите на цялата държава. Медицината е много тежка професия. Това не е самоцелно учене”. 

Дихателни упражнения за отслабване и лечение

Председателят на БЛС допълни, че обществата по света са стигнали до извода, че, за да се повери животът и здравето на човек в ръцете на друг, той трябва да положи много усилия. Една четвърт от активния си живот лекарят трябва да учи. Останалите три четвърти от живота му той трябва да продължи обучението си, за да бъде адекватен. 

“Време е да разсеем мъглата на емоциите и да погледнем истинските проблеми право в лицето. Да, има проблеми в българското здравеопазване, както и в специалността физикална рехабилитация. Но аз съм сигурен, че всички участници в системата и в момента знаят много точно своето място - и специалистите по здравни грижи, и рехабилитаторите, и кинезитерапевтите. 

Знаете, че лекарите учат 6 г. От 3 юни дори новозавършилите медицина няма да могат да работят самостоятелно като джипита. За да имат самостоятелна практика, трябва да учат още 4-5 години, за да придобият специалност. Чак тогава може да бъде самостоятелен лекарят в своята практика. Единствено в болниците под ръководството на специалист могат да дежурят сами. Но там има изграден ред как точно се случва това. 

Призовавам лекарите, медицинските сестри, кинезитерапевтите да пресечем тези опити да ни противопоставят. Ние трябва да бъдем заедно”, заяви д-р Маджаров. 

Маргарита БЛАГОЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!