Наставникът на черевните Любослав Пенев изрече тежки думи срещу съдии и съперници преди вчерашния мач между ЦСКА-София и Левски (0:0). Специалистът обяви, че определени отбори са се съюзили срещу неговия тим, като допълни, че в момента визира клубове от топ 6. Пенев не пропуска преди и след всеки официален двубой да критикува реферите, използвайки фрази като “клане невиждано”. Със същата риторика говори и главният мениджър на червените Стойчо Стоилов.

Тъй като това са много сериозни и тежки обвинения, Sportal.bg реши да провери дали статистиката може да потвърди думите на двамата.

Ето какво сочи тя:

Ако се направи класиране от мачовете между преките конкуренти за титлата в лицето на Лудогорец, ЦСКА-София и Левски, статистиката на червените е направо катастрофална. Те са спечелили цели 11 точки по-малко от разградчани и 4 по-малко от сините.

Дори да надделее в оставащите два двубоя срещу Лудогорец и Левски, ЦСКА-София ще завърши с минимум два пъти по-малко точки от орлите в директните срещи между трите кандидата за титлата.

Класиране на база мачовете между Лудогорец, ЦСКА-София и Левски:

1. Лудогорец - 6 мача; 4 победи, 2 равни; 8-2 г.р.; 14 точки
2. Левски - 6 м.; 2 п., 1 р., 3 з.; 3-6 г.р.; 7 т.
3. ЦСКА-София - 6 м.; 0 п., 3 р., 3 з., 1-4 г.р.; 3 т.

Ако обаче извадим сблъсъците между трите отбора, класирането ще претърпи съвсем друг вид. Тогава червените щяха да имат цели 6 точки преднина пред Лудогорец и 10 т. пред Левски. Ако боравим с лексиката на Пенев и Стоилов, трябва да кажем, че ЦСКА-София е в битката за титлата благодарение на останалите 11 отбора в Първа лига, които “скачат” на Левски и Лудогорец, но не чак толкова на червените.

Ето какво щеше да е класирането, ако се махнат преките двубои между Лудогорец, ЦСКА-София и Левски:

1. ЦСКА-София - 24 м.; 20 п., 2 р., 2 з.; 49-10 г.р.; 62 т.
2. Лудогорец - 24 м.; 17 п.; 5 р., 2 з.; 42-12 г.р.; 56 т.
3. Левски - 24 м.; 16 п.; 4 р., 4 з.; 50-21 г.р.; 52 т.

Интересното в случая е, че тимове като Черно море и Берое взимат повече точки от Лудогорец и Левски в сравнение с ЦСКА-София, но изостават съответно на 25 и 26 точки от първото място.

Т.е. ако ЦСКА-София и Лудогорец си разменят резултатите от мачовете между преките конкуренти за титлата, то червените отдавна да са си гарантирали златните медали, тъй като щяха да имат цели 17 точки преднина пред разградчани. А сега разликата е само 5 точки в полза на орлите.

Така че думите на Любослав Пенев за “съюзи” и “зверско клане” коренно се разминават със статистиката, която е категорична, че именно отборите извън топ 3 държат ЦСКА-София в битката за титлата.

Ако Любо Пенев бе прав, предвид представянето в дербитата между трите претендента, Лудогорец и Левски щяха да са с двуцифрена точкова преднина пред червените. Още повече във формат, в който топ отборите играят по четири пъти един срещу друг и един от тимовете драстично отстъпва като резултати на останалите два.