Възстановените императорски терми в Хисаря се сдобиха с нова атракция - жаби плуват в древните басейни. Туристи се тълпят край реставрираните останки в парк "Момина сълза" да наблюдават земноводните.

"Водата е минерална, премесена с подпочвена и заради топлината жабите са се заселили. Постоянно я пречистваме, хвърляме препарати, но няма как да ги премахнем, защото басейните са открити, а и туристите им се радват", обясни директорът на археологическия музей в градчето д-р Димитър Маджаров. По думите му самите каптажи отнякъде пропускат и в резултат на дъждовете термите непрекъснато се пълнят. Археологът увери, че ще се опитат да направят нов дренаж, който да смъкне нивото на водата.

Възстановените римски императорски терми бяха открити през 2015 г. след четвърт век проучвания. Строени са при император Хадриан през 135 г. и към края на тт век са били разширени. В късната античност Диоклецианопол е бил най-големият римски СПА център в балканските провинции.

"Римски терми с действащи канализации и басейни освен в Хисаря има в Бат, Великобритания и в Алжир. При нас минералната вода може да се види, пипне и да се проследи нейния път от извода до басейните и сифоните, които са на 1900 г.", поясни д-р Маджаров.