Нов протест срещу застрояване се готви в Пловдив, този път - на ул. „Капитан Райчо” срещу бившия РУМ „Евмолпия”. Хората предупреждават, че ще бранят с жива верига едно от малкото свободни пространства между блоковете на ул. „Кап. Райчо” 73 – 83 и ул. „Марин Дринов”, 3 – 15. „Пространство, което по план е било предвидено за зелени площи и паркинг, сега ще се превърне в бетон! " алармират протестиращите. Дърветата са били изсечени на 14 март, за да започне строителство, тъй като имотът е частен, пише Марица.

„Питаме кмета, защо не сме били уведомени за тази скандална сделка, защо тя не се преразгледа и защо се презастроява центърът?” пишат възмутените жители на квартала. Според тях в града умишлено се задълбочава проблемът с паркирането и се прави всичко възможно, за да се разпродадат последните свободни площи . Гражданите настояват Община Пловдив да изкупи междублоковото пространство от частника, както е обещано за изсечения парк до хотел „Санкт Петербург”.

„Иначе ще направим жива верига и няма да допуснем строеж в бивша градинка и паркинг, както и на няколко метра от прозорците ни!!! Ще нахлуем и в Общинския съвет и в Община и никой няма да ни спре!!!! Ние сме над 200 души . Внесли сме и подписка , на която чакаме отговор”, подчертават възмутените собствениците на апартаментите в блоковете.

„Имотът е частен и е реституиран в началото на 90-те години. Според Конституцията частната собственост е неприкосновена”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов. Той допълни, че в районната администрация няма внесени проекти за строеж.

Документация за бъдещата сграда между блоковете се разглежда в голямата община, научи „Марица”. Пак в Община Пловдив преценят кои частни имоти могат да бъдат отчуждени и кои не. "Отчуждаване се прави обикновено за пътната инфраструктура - например, за разширение на бул. "Васил Априлов" и строеж на подлез "Модър Царевец". Средствата в бюджета са ограничени и се предвиждат само за най-първостепенните обекти с голямо обществено значение", коментира Георги Стаменов.