Археолози са открили в Перу телата на над 140 деца и 200 животни лама с изтръгнати сърца, пожертвани в единичен ритуал за омилостивяване на боговете през 15-и век, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "PLOS One".

Телата на децата, на възраст между 5 и 14 години, и на животните от семейство Камилови, са намерени при разкопки в северния район Хуанчако. Обектът е част от империята Чиму - доминираща култура по перуанското крайбрежие преди идването на инките.

Учените отбелязват, че това е най-масовото жертвоприношение на деца, както и на лами, в Новия свят, предава БТА.

Нарезите по костите и разместването на ребрата свидетелстват, че гръдните кошове на жертвите са били отворени, вероятно за да могат да бъдат извадени им сърцата им по време на ритуала, извършен през 1450 г.

Останките са намерен под плътен пласт тиня. Това кара изследователите да допуснат, че преди ритуала е имало дъждовна буря или наводнение, което е довело до масовата сеч за омилостивяване на боговете.

"Находката ни изненада. Досега липсваха етноисторически източници или исторически сведения за жертвоприношение на деца и животни от семейство Камилови в подобен мащаб по северното крайбрежие на Перу", казва Джон Верано, съавтор на изследването от университета Тулейн в САЩ.