България разполага с качествена апаратура, ние имаме добре подготвени химици, които могат да идентифицират почти всички химични вещества. Това заяви пред Би Ти Ви токсикологът проф. Никола Александров по повод случая "Гебрев" и последвалите коментари, че бизнесменът през 2015 г. е бил подложен на химическа атака с вещество от типа "Новичок".

Проф. Александров потвърди твърденията на прокуратурата, че Емилиян Гебрев се е натровил с пестицди, консумирайки "салата с рукола": "Остатъчни пестициди в продуктите, които консумираме, има постоянно. само преди месеци имаше такъв случай с пестициди в спанака, около които се вдигна голям шум... Що се отнася дали пестицидите в една салата могат да те вкарат в болница, това е факт. След няколко минути се получава въздействие върху организма. Ако се сложи в кафето, пестицидът може да окаже същото въздействие. Но пестициди има в листни зеленчуци, както и в яйца, не и в кафето". 

"Аз съм лекувал Бриго Аспарухов. Отровен беше. Отровата беше поставена в кафе. Аз не вземам отношение кой го е отровил. Той беше отровен, както и неговият говорител", заяви още проф. Никола Александров.

Бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев заяви на свой ред, че оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е свързан тясно с Русия: "Господин Гебрев беше обект на нашата служба към 91-92 г. Когато създадохме ЦСБОП през 1991 г., част от документите, водещи се във Второ и Четвърто управление, бяха прехвърлени при нас. Започнахме работа по тях. Оказа се, че господин Гебрев беше внесъл от Ижевските машиностроителни заводи пистолет, който бе изработен за руските спецслужби. Това е един уникален пистолет. Проблемът е, че за да бъде внесен в България, беше нарушен законът в страната". 

"Господин Гебрев е свързан и с бизнеса с каптагон... Много чужденци и сега търсят този каптагон, особено в райони на военни действия, тъй като това вещество не позволява да се спи, повишава прага на болка, на психическа и физическа издържливост. Към този период в България се появи един високопоставен служител на руските спецслужби, който по-късно бе отвлечен. Изчезна за повече от 10 дни, в един момент се появи изхвърлен някъде в района на Казанлък, но той отказа да ни съдейства", отбеляза още бившето спецченге.

"Всеки, който търгува с подобни неща - оръжие или психотропни вещества, знае, че стъпва върху тънък лед", категоричен бе Стойчев. 

"Мъже като господин Гебрев работят за държавата. Когато държавата се разпада и властта е нестабилна, тези мъже започват да работят контрапродуктивно и средствата отиват само за тях", заяви още той.

"Едва след случая "Скрипал" имам чувството, че България ще обслужи версии, издигнати от правителството във Великобритания... Аз не вярвам, че руснаци са тровили Гебрев и не вярвам дори в тезата, че той е консумирал отровена храна", заяви Тихомир Стойчев.