Общоселско събрание ще се проведе днес във Войводиново, заради назрелия конфликт с циганското население там. Това заяви пред радио "Фокус" кметът на селото Димитър Тосев.

Събранието се организира по негова идея и е насрочено за 19.00 часа в читалището. „Целта е да обясним на хората какви решения се взеха вчера по време на срещата между страните и общинския кмет Димитър Иванов. На събранието ще дойде и самият той“, каза Тосев. До тогава кметът на Общината ще има повече яснота по въпроса с настаняването на циганите, които останаха без къщи, след като им бяха бутнати като незаконни. На срещата вчера бе решено да се потърсят социални жилища от държавата за тези хора, но в никакъв случай те не трябва да са в село Войводиново, тъй като там не са желани.

„Теренът, който ще се освободи след като бъдат бутнати всички незаконни постройки на ул. „Победа“ във Войводиново, е върху общинска земя, но тя е и земеделска земя“, каза още кметът. По думите му докато траят съдебните дела, е рано да се говори за този терен. Според кмета на Войводиново циганското население трябваше да се замисли за делата си след създалата се ситуация, вместо да слуша разни правозащитни организации и тартори от Столипиново.

„Един от тях вчера по време на срещата при общинския кмет дори се похвали, че има триетажна къща в Столипиново, която също е незаконна“, каза кметът Тосев. „Добре е да се види тая негова къща“, добави той. Според кмета на Войводиново, у нас трябва да се реши въпросът с гетата, те трябва да бъдат премахнати и да има по-добър контрол, тъй като циганите са силни, когато са заедно.

Димитър Тосев каза още, че няма никакви основания да се мисли, че пожарът в цеха за месо е умишлен и не трябва да се търси циганска следа там. „Има си разследване, което ще каже какви са причините и най-вероятно това ще бъде оповестено официално“, каза Тосев.