23-годишният Тодор Тодоров, който бе задържан за убийството на 70-годишният си съсед Недялко Георгиев, планирал престъплението. Пред служебният си защитник обяснил, че се напили много в петък вечерта в селската кръчма и двамата се скарали на пияна глава. Възрастният мъж си тръгнал по-рано, а Тодор се заканил пред десетина свидетели, че ще го убие. Вечерта се върнал в дома на самотноживеещия старец и го пребил до смърт с юмруци, ритници и дървен прът. Състав на Варненския окръжен съд остави Тодор в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Квалификата на прокуратурата е "умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин". Пред съда Тодор каза само, че иска по-лека мярка за неотклонение.

Жестоката трагедия се разиграла на 8-и февруари вечерта, в дома на възрастния мъж във варненското село Старо Оряхово. Трупът на Недялко бил открит на другия ден сутринта, на двора от други негов съсед. Пристигналият на мястото медицински екип само констатирал смъртта на пенсионера. По данни на прокуратурата полицаите заловили убиеца по горещи следи в рамките на по-малко от денонощие.

Защитата на Тодор поиска по-лека мярка за неотклонение, като посочи, че той е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес, на който може да бъде намерен. Магистратите обаче обосноваха решението си той да остане в ареста с това, че според Наказателния кодекс престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.