София. В България нямаме обучени специалисти, които да лекуват с кетогенна диета. Това съобщи по време на пресконференция Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)- член на Международното бюро против епилепсията, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кетогенната диета от много години я има“, заяви Събева. „Доколкото знам има нещо в Детска педиатрия, но какво е това нещо никой не може да каже, защото нямаме никакви резултати и дали има хора, които са излекували децата си. Това се прилага предимно за децата в момента, въпреки, че кетогенната диета би могла да повлияе и на хората, които са на по-голяма възраст“, посочи председателят на Асоциация на родители на деца с епилепсия.
„Аз насочвам пациенти, които са минали през някакво лечение в Гърция и Турция. Тази диета се препоръчва от невролозите, но се изпълнява от диетолозите. В България нямаме обучени диетолози, които да се занимават с това“, отбеляза още тя.
Доц. д-р Петя Димова уточни, че кетогенната диета е въведена през 1924г. в САЩ. По думите й след това е направено възраждане на тази диета поради филма на Мерил Стрийп, като нещо което действа. Според нея като всички неща, които касаят сложните мозъчни заболявания, като епилепсията, този метод не е безвреден и именно за това е нужна подготовка и участието на специалисти.
Ирина ИВАНОВА