Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Темата на срещата и разговора между двамата беше евентуалното отравяне на собственика на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев по аферата "Скрипал".

"Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби", заяви посланик Хопкинс след срещата, на която са присъствали и главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на МВР Младен Маринов и главният секретар Ивайло Иванов. 

Посланик Хопкинс каза, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по събиране на доказателства и изявления ще има, след като има достатъчно налични данни. 

"През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите", това заяви Сотир Цацаров. 

"Днес на срещата обсъдихме въпроси, по които работим отдавна. Ще представя пред вас само факти, свързани с това разследване. 

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. На следващите два дни в такова състояние изпада директорът на "Емко" и негов партньор. Той е лекуван в "Токуда" и "Пирогов". 

На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. 

След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения. 

Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя - повърнаха храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид. 

Проверена е и храната в хотел "Кемпински Зографски", където в салатата е имало ниско количество и е стигнато до производителя на салатата, но е установено, че той е било в много малко количество и не може да предизвика никакви подобни симптоми.

От медицинските експертизи е установено, че има отравяне с фосфоро-органични съединения.

4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, поради неразкрит извършител. 

На 12 октомври 2018 г. постъпи писмо до мен от Гебрев на бланка на "Емко", в което заявява, че през март във Великобритяния е извършено покушение срещу Скрипал. "Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на Новичок", пишеше Гебрев. Той предложи да възобновим разследването и да информираме британските и други органи. 

На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното производство и на 15 октомври разследването бе възобновено", разкри главният прокурор Сотир Цацаров. 

След това подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело. Направени са 13 разпита, а на 16 октомври г-н Гебрев дава данни, че е поръчал изследване във финландска лаборатория на кръв и урина и до нас до този момент не е представено подобна информация. Оказва се, че изледване е частно, заплатено от г-н Гебрев.

Заключението е следното, с което потвърждават предишната експертиза - фосфороорганични съединия, които се съдържат в пестициди. Не са открити субстанции в съотвения лист-списък от Конвенцията за химични оръжия.

Всички проверки, разпити и документи са изпратени във Великобритания, за да се установи дали веществата може да се свържат с "Новичок" или познати други химични оръжия, всичко това през декември месец", разкри още Цацаров.

Очаквайте подробности!