Авторитетният английски сайт за пътешуствия Wanderlust.co.uk публикува статия, посвена на Пловдив и изброява 5 причини, заради които да посетите града на тепетата, пише "Пловдив24". Ето и кои са те според британците:

1. Невероятната история

Разположен между две огромни планински вериги на решаващ вътрешен път от Западна Европа до Мала Азия, Пловдив е завладяван през вековете от траки, гърци, римляни, византийци и османци. Всеки от тях е оставил незаличимо влияние върху архитектурата на града, както и върху неговия художествен и културен живот.

Старият град на Пловдив е добро място за начало. Тук ще намерите калдъръмени улички, елегантни градски къщи от епохата на Възраждането, както и разрушената крепост Небет Тепе, построена от тракийските племена. За да разгледате историята на Пловдив, посетете Етнографския музей, разположен в зашеметяващата Куюмджиева къща.

Най-поразителното напомняне за миналото на града е древният римски театър, преоткрит през 70-те години и само частично открит. Той се намира в средата на главната търговска улица и през лятото там се провеждат редовно концерти.

2. Сензационната храна и вино

Българската кухня е сърдечна и пълна, а в Пловдив идва с екзотичен обрат, благодарение на многото завладяващи нации, които наричат ​​града дом. Популярна закуска е баницата, пълна със сирене, която се предлага от пекарните в града и си подхожда с боза - малцово питие на пшеница. Таратор - студена супа от кисело мляко, чесън и копър, е перфектен по време на горещ летен ден. Традиционната шопска салата е толкова вкусна, само и за вас.

Добрият пловдивчанин с основание се гордее със своята древна винарска традиция и не бива да пропускате да опитате местен мавруд от Брестовица - лозарски район близо до града, и смятан за най-добър в България. В центъра на града има много барове за дегустация, включително Vino Culture, където има оживен календар на събития, свързани с виното.

3. Процъфтяващ квартал на изкуството

"Капана" някога е бил център на занаятчиите на Пловдив, като наименуваните Железарска улица и Кожухарската улица намекват за миналото на района. Кварталът изживя западащ период, докато местната власт насърчи (и стимулира) бизнеса да обнови своите западащи сгради и да трансформира района.

Днес "Капана" е лабиринт от хипстърски кафенета, художествени галерии и арт пространства, работилници, бутици и оживени барове и ресторанти. Нестандартните столове на заведения се разпръскват по калдъръмените алеи, музиканти и художници излизат и винаги се случва нещо. Той бързо ще се превърне във вашето любимо място в Пловдив.

4. Зашеметяващите манастири, само на кратко разстояние

Влиянието на българското православие е силно в Пловдив и околностите. В непосредствена близост до града има 10 активни манастира, включително и Бачковският - вторият по големина в България. Създаден през 1083 г. и притежаващ зрелищна обстановка, той е прочут с три различни култури - византийски, грузински и български. Неговата най-ценна реликва е чудотворната икона на Дева Мария, дадена на манастира от двама грузински пътешественици, Атанасий и Окрапир.

Малко по-далеч ще откриете Рилския манастир - спиращ дъха комплекс, включен в списъка на ЮНЕСКО, който се издига в залесена долина и предлага изключителна колекция от религиозно изкуство. Разгледайте елегантните му колонади, разходете се по пътеките и се възхитете на великолепието на стенописи и икони.

5. Това е европейски град на културата

През 2019 г. Пловдив е определен за Европейски град на културата. Това е първият град в България, на който е присъдена честта и отбелязва повода с вълнуващ календар от културни събития. Темата е "Заедно", а местните жители се стремят да покажат своя град в най-добрата му светлина.

свързани новини