Луд късмет е на път да остави Слави Шопов в Ботев Пловдив. Канарчетата имат възможност да спрат най-големия си талант да замине за Италия, научи Glas.bg! Както ви разкрихме, СПАЛ напират за футболиста, но се оказа, че не могат да си го позволят. Освобождаващата клауза в договора на Шопов въобще не е жълти стотинки, както се твърдеше в някои медии, а е около 300 000 евро, които СПАЛ в момента не могат да извадят. Те са предложили на Ботев Пд да започнат да плащат на части и то едва след 6 месеца, и точно недоимъка в италиански клуб може да направи така, че жълто-черните да извадят луд късмет, и да задържат футболиста си, имайки възможност да отхвърлят офертата. Футболистът, който ако имаше 5 мача като резерва за канарчетата през този сезон, според договора му, щеше да струва със 30% повече, научи Glas.bg.

Защо обаче Слави Шопов няма 5 мача КАТО РЕЗЕРВА за жълто-черните, трябва да бъдат попитани абсолютно всички в Ботев Пловдив. От Николай Киров, през Адалберт Зафиров и Асен Караславов, та чак до членовете на управителния съвет. Защото Слави Шопов освен голям талант е и бизнес! И защо, ако една стока според договора, който имаш, ще се оскъпява с по 100 - 150 000 евро на всеки 5 мача - ти не си направил така, че този футболист в момента да струва минимум 500 000 евро? Защото 5 мача, в които Шопов да играе като резерва със сигурност през първия полусезон могат да бъдат ПЛАНУВАНИ! Не намерени, а ПЛАНУВАНИ!

Вместо това Слави Шопов е използван в мачове дори от Елитната до 17 години? За да може U17 да стане шампион при юношите и за да може 4 футболисти - резерви тази зима да напуснат тима ли? Защото млади футболисти виждат, че шанс няма да получат, а за важните мачове в тима им се свалят играчи, които имат професионални договори или такива от U19! Не би ли трябвало на талантите с договори да се разчита и да бъдат развивани в мъжкия отбор, а не да бъдат "продавани" за юношески титли - тенекии? Ще спечели ли Ботев Пловдив 100-150 000 евро повече, ако Слави и през втория сезон разнищи връстниците си от ЦСКА и Септември в Елитна до 17 години (както го направи през есента), и тима вдигне титлата над главите си? Отговорът е НЕ, но Ботев ще спечели повече, ако Слави влиза от време на време при мъжете. И това в Ботев Пд го имат черно на бяло. Със сигурност ще спечели и Слави, който ако вижда, че на него се разчита, едва ли ще гледа с влажни очи към италиански слабак, който обаче е готов да му предложи мъжки футбол, па макар и в Серия Б.

Преди година-две един друг супер талант на пловдивския футбол Ияд Хамуд избяга от Локомотив Пловдив, защото бе разкарван като панаирджийска мечка в три различни набора на Локо Пд и играеше мачове през 3 дни. Избяга и сега знае къде играе. В U18 на Шефилд Уензди и нито по-нагоре, и нито по-надолу, докато не му дойде времето. А когато англичаните решат да го качат при мъжете, бъдете сигурни, че в U18 повече няма да чуят за Ияд, а ще започнат да развиват там следващия си талант.

Преди малко повече от 1 година Румен Чандъров бе на косъм да отмъкне от Ботев Пловдив Крис Добрев с договор, в който му гарантираше по 45 минути на кръг в Първа лига.

В същото време супер перспективното дуо в Ботев Пловдив "Крис Добрев - Слави Шопов" е постоянно качено "на асансьора" между U17, U19 и представителния отбор. И ако в Ботев Пловдив искат да видят тандема "Шопов - Добрев" един ден да разплаква съперниците в родната Първа лига, а след това да спечели милиони от тях, ще трябва да бъде изграден план. Иначе и двамата ще заминат при първия отбор, който може да си позволи освобождаващите им клаузи. Пък бил той и изпадащия СПАЛ.

И това не се отнася само за Слави Шопов и Крис Добрев. В школата на Ботев Пд има още много талантливи момчета, които са лъкатушени от набор в набор, от позиция на позиция, за да може да се печелят купи-тенекии. И всичко това се случва пред безучастния поглед на шеф на школа и спортен директор, на които двама ръководители всъщност основен приоритет трябва да е изграждането и интегрирането на младите футболист в първия отбор.

И едно припомняне. Когато Тодор Неделев нямаше физиката да играе мъжки футбол в А група, Мъри Стоилов не го клатеше между U19, сателита Раковски и представителния отбор, а му изготви индивидуална програма, която да го подготви за предизвикателството и няколко месеца по-късно канарчетата изкараха милиони евро, които харчеха години наред.

Има нещо сбъркано в цялата програма на Ботев Пловдив, ако такава въобще има! Дали проблемът е в шефовете, дали проблемът е в треньорите? На базата в Коматево трябва да си знаят най-добре. Със сигурност обаче проблемът не е в талантите, не е и в родителите им, които мечтаят да ги видят в европейски отбори или поне като за начало в първия отбор на Ботев Пловдив, поне срещу Витоша, Септември, Верея, Дунав и Ботев Враца (Станаха ли 5?). Всъщност не искаха ли всички това? Отбор изграден от млади и перспективни играчи!

Ботев е на път да изкара зверски късмет със Слави Шопов, защото СПАЛ нямат пари сега. Но май всички повече се вълнуват от Косоко, Кардоса, Еуженио и още половин дузина баролюбиви чужденци!

Ботев няма моралното право да пуска Слави в СПАЛ! Подписаният гъвкав договор между играча е клуба е едно от хубавите и правилни неща, които Ботев Пд са направили. 300 000 евро не са жълти стотинки за 16-годишен български играч, но пък те могат да бъдат и много повече, и в Ботев Пд са намерили инструмента, с който да вдигнат цената му.

Задържайки Слави обаче сега, канарчетата трябва да се погрижат адекватно, както за него, така и за останалите таланти в школата!