Американското военно издание Breaking Defense съобщи, че е готово всестранно изследване, посветено на ВПК на САЩ. Документът е съставен по указа №13806 на Доналд Тръмп.
 
Според експерти, запознати с изследването, Доналд Тръмп „може да удиви страната с нови приоритети, съкращавайки финансирането на високотехнологични проекти в полза на проверени от времето сухопътни въоръжения”.
 
Потвърдени са слуховете, че е взето решение за съществено увеличаване на производството на последния вариант на основния боен танк Abrams. От началото на 2019-а финансова година армията ежегодно ще получава по 135 такива танкове в конфигурация M1a2 System Enhancement Package Version 3 (SEPv3). Ако програмата бъде доведена до логически край, то Пентагонът за 10 г. с получените 1350 танка Abrams напълно ще превъоръжи всичките 15 танкови бригади от Сухопътни войски и Националната гвардия.
 
От друга страна решението за увеличаване на производството на Abrams модел SEPv3 ще даде възможност на завода в Лима (щат Охайо) да разгърне пълния си капацитет и оттам вече са обещали след няколко години да представят още по-мощен танк Abrams — модел SEPv4.
 
Програмата има и подводни камъни. Първо, стволовете (цевите) на американската бронирана техника и артилерия ги прави само един и то доста остарял завод Watervliet Arsenal в Ню-Йорк. А струговете за производство на оръдията за Abrams ги прави Германия. Европейците, пише Breaking Defense, вече дали да се разбере, че ще наложат ембарго на това оборудване, ако Тръмп премине „червената черта” в техните отношения.
 
Второ, САЩ зависят от вноса от Русия и Китай на редки метали и суровини (например берилий и титан), които са много нужни за танковото производство в Лима.