Със сигурност ще има абитуриентски балове тази година. След последната заповед на министъра на здравеопазването единствените забранени неща са събиранията на закрито с много хора.

Вече могат да работят дискотеките, ресторантите и нощните клубове в закрити помещения". Това заяви на пресконференция в Пловдив държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

Той призна, че е леко песимистично настроен.

"Последните огнища на коронавирус възникнаха при семейния събирания, при които предаването е много ефективно. Затова се страхуваме да разрешим баловете и събиранията на много хора на закрито веднага. Но вероятно ще стане съвсем скоро", категоричен беше доц. Кунчев.

ПОСЛЕДНО: Балове ще има, дискотеките отварят на 15 юни!

1,08% от пловдивчани са имали среща с коронавируса. Сред рисковите структури цифрата е 3 %. Това показват данните от проведеното под тепетата срезово проучване но метода ELISA. Информацията оповести главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За сравнение подобно проучване в Бергамо е установило 57% антитела при населението.

„Не сме сбъркали, че избрахме Пловдив. Имаме една средна за страната заболеваемост. Пловдивчани реагираха интелигентно и ни позволиха да използваме тези данни в научните доклади. 22 души работиха 24/7 през последните дни от РЗИ и благодарение на тях се извършиха всички тестове. 11 бяха и доброволците, които оказаха пълно съдействие. 58 хиляди лева струва проучването. Те бяха за закупуване на тестовете, които са 99,9% сигурни. За разлика от китайските бързи тестове, тези са качествени”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проучването е протекло в шестте района в града. 1108 души са се съгласили да участват в проучването, 553 са дали кръв. 12 души са показали наличие на антитела, като 6 от тях са служители в рискови структури, а други 6 - представители на случайната извадка.