Неделя е! Денят, в който сме със семейството си и си струва трапезата ни да е малко по-празнична и нестандартна. Ето и нашето предложение за този уикенд: 1. Салата с авокадо и грейпфрут; 2. Медальони от свинско филе на тиган; 3. Шоколадов мус. 

Салата с авокадо и грейпфрут

За салатата

1. Средно голямо добре узряло авокадо
2. Голям грейпфрут

За дресинга

100 мл хубав зехтин
30 мл лимонов сок
1 щипка сол
1 щипка захар
30 г накълцани орехи

Инструкция

Обелете авокадото и грейпфрута. Подредете ги, както е показано на снимката. Може да украсите с малко рукола и репички или нещ

Медальони от свинско филе на тиган  

800 г свинско филе
60 г олио за готвене
Сол, млян черен пипер, мащерка или риган

Инструкция

С остър нож махнете ципите и подправете със сол и пипер. Завийте филето с кухненско фолио. Навивайте така, че да се получи стегнат салам. Завържете двата края и оставете в хладилник да стегне за 10 мин.

Загрейте олиото в тиган с дебело дъно по възможност. Нарежете филето на шайби с височина 3.5 см, без да махате фолиото. Изпържете шайбите от долу и от горе, без да махате фолиото по 1 мин от всяка страна. Така фолиото ще запази формата на медальоните. Оставете настрана да се охладят леко и махнете фолиото.

Върнете в тигана и пържете по 2 мин от всяка страна. Внимавайте да не го препържите много. Извадете месото от тигана и оставете да почине 5 мин преди сервиране. Гарнирайте с каквото ви харесва и с какъвто сос желаете.

Една идея за бърз сос.

Излейте мазнината от тигана, върнете на огъня и добавете 100 г бяло вино. След като виното се редуцира наполовина, добавете готварска сметана. Оставете да се сгъсти на по-слаб огън и подправете със сол и пипер. Върнете медальоните в соса и оставете да поемат от него за 2-3 мин. Сервирайте с картофи, салата и каквото ви харесва. 

Снимката е само една идея. Направете вашата презентация така, както я виждате вие. 

Ето и нашата версия на най-добрата рецепта за Школадов мус. Лесна и с фантастичен краен резултат винаги.

Шоколадов мус

160 г кувертюр минимум 55% какао
40 мл прясно мляко
20 мл бренди
3 жълтъка
3 белтъка
40 г кристална захар
250 мл сладкарска сметана
1 ванилия

Инструкция

Сложете шоколада и млякото в тенджера и разтопете на слаб огън, като бъркате до получване на гладка смес. Ако не сте сигурни в температурата на котлона, работете върху водна баня. Добавете жълтъците един по един, като бъркате постоянно с тел, докато се поемат от сместа. Добавете бренди и махнете от огъня.

Оставете да се охлади напълно. Разбийте белтъците със захарта до получаване на пухкава и плътна смес. Добавете към шоколадовата смес с гумена шпатула. Разбийте сметаната добре и прибавете към шоколадовата смес. Разпределете в индивидуални форми и оставете 12 ч в хладилник да стегне. Сервирайте го студен. Можете да гарнирате с горски плодове.

Добър апетит!

Идеите за този разкошен обяд са заимствани от пловдивчанина Николай Пенев, чиято страничка https://www.gastronomeonline.com предлага изкушаващи вкуснотии, приготвени с много фантазия.