97-годишната легенда на българския театър Стоянка Мутафова се възстановява след сериозна операция в болница "Лозенец".
Миналия понеделник, 21 октомври, на голямата актриса е бил отстранен жлъчният мехур след тежко възпаление на жлъчката.

Операцията е минала успешно, Мутафова е в съзнание, но вследствие на възпалението е получила сепсис и е вдигнала висока температура.

Инфекцията вече е неутрализирана, температурата на комедийната прима вече е нормализирана след 10-дневна терапия с антибиотици, тя диша самостоятелно, положението й се подобрява, но медиците все още не могат да дадат отговор кога ще бъде изписана.

Освен лекарите за нея неотлъчно се грижи и дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки.

Само ден преди животоспасяващата операция, на 20 октомври, в "Сълза и смях" Стояна и Муки представиха създадената в съавторство между тях биографична книга "Добър вечер, столетие мое".

В началото на тази година великата и неповторима Стоянка Мутафова отбеляза "70 години на сцена" със специален спектакъл на връх рождения си ден.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова - "Кралицата на българската комедия", както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли.

Първата й е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Завършва класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. е в Народния театър.

Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 г.

Мутафова участва в много от емблематичните български филми като: "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп" и други.

През 2012 г., когато празнува 90-годишния си юбилей, тя сподели: "За мен този театър (Сатиричния) е кажи речи всичко!"