Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 14 юни.

По нареждане на цар Самуил е убит брат му Арон

Самуил е български цар управлявал България съвместно с тримата си братя - Давид, Мойсей и Арон, а след смъртта им става действителен владетел на българите в едно от най-трудните времена в българската история. В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения. Непрестанните борби за надмощие с Византия продължават през цялото му царуване.

След смъртта на Давид и Мойсей, Арон е най-възрастният от вече двамата братя. Император Василий решава да се насочи към него и да издейства мирен договор. В този момент Византия е разтресена от вътрешни бунтове и с този договор ще възпре появата на втори фронт от север. От друга страна Арон също иска да спре войната с Византия и постепенно да си осигури самостоятелна власт, като отстрани брат си Самуил.  

Договорът между двамата владетели включва сродяване. Арон избира за своя жена сестрата на Василий II. От Цариград е изпратен севастийският митрополит, който вместо сестрата на императора води със себе си неизвестна никому жена, Арон веднага разкрива измамата и нарежда митрополитът да се обезглави и главата му да се прати на Василий II, когато византийският император разбира за стореното събира армия, и се насочва към прохода Траянови врата, след неуспешна обсада на Средец и опит за бягство през същия проход византийците попадат  на засада от Самуил, притекъл се на помощ на своя брат. Почти цялата византийска армия е унищожена или попада в плен, а императорът бяга.

В същия този ден Самуил научава и за тайните преговори на Арон с Василий за сепаративен мир и за замислите му да го убие. Така започва скандалът между двамата братя, който завършва със смъртта на Арон и целия му род. Единствен оцелява синът му Иван Владислав, защото за неговия живот се застъпва Самуиловият син Гавраил Радомир. По-късно Иван Владислав убива Гавраил Радомир по време на лов и заема неговото място на престола, а потомците му стават известни като ааронов клон на Комитопулите.

След смъртта на Арон цяла България минава в ръцете на Самуил до смъртта му. Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица.

Утвърдено е знамето на САЩ – отбелязват Ден на националния флаг

На 14 юни 1777 г. Континенталният конгрес във Филаделфия утвърждава Националното знаме на САЩ. От създаването си американското знаме се състои от 13 червени и бели хоризонтални ленти и 13 звезди на син фон, символизиращи 13-те британски колонии, които образуват независимата държава.

Преди обединението всяка от колониите е имала свое собствено знаме. Когато обявили войната за независимост, те взели решение да създадат знаме, символизиращо обединението им. Знамето на "Големия съюз" вече имало 13 ивици и малко английско знаме в ъгъла.

Всеки от цветовете има определено значение: синият цвят символизира храбростта, белият - ценностите, червеният - справедливостта. В синия квадрат днес има 50 бели звезди за всеки от 50-те щата. Знамето се развява на покрива на Белия дом, когато президентът е там.

Знамето изисква някои специални грижи. То не бива да докосва земята. Съществува специална техника за сгъването му на триъгълник. Когато е скъсано или много овехтяло, е забранено да бъде хвърляно на боклука. То трябва да бъде предадено на Американския легион или на скаутите, които след малка церемония го унищожават (обикновено то бива изгорено). Позволено е знамето бъде погребвано или хвърляно в морето. Въпросът е да се отнасят към него с уважение.

На днешния ден, 14 юни, са родени:

Свѐтлана Ражна̀тович, известна като Цеца днес навършва 47 години. Наричана е Богинята или Майка на нацията, Кралица на балканската музика. Сръбската изпълнителка държи рекордите за 3-те най-големи концерта в тази част на Европа, а освен таланта си и безбройните хитове, от тази година Цеца се радва и на внука си …..

Цеца стана баба! Внукът кръстен на съпруга й

Рожен ден празнува и американският президент - Доналд Тръмп, който навършва 74 години. Рожденият му ден съвпада с празника на националния флаг на САЩ.

Американският бизнес магнат, милиардер, автор и медийна личност е четиридесет и пети президент на САЩ. Роден е на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк.

На 14 юни е роден и Ернесто Гевара, известен най-вече с псевдонима си Че Гевара. Той е аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка, сред ръководителите на Кубинската революция.

След завземане на властта в Куба през 1959 година е назначен за комендант на крепостта Ла Кабаня и провежда там революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Създава трудово-възпитателни лагери. Заема важни постове в правителството на Куба – министър на промишлеността, президент на националната банка, деец на революционните въоръжени сили на Куба, дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.

През 1965 година се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго (Бразавил), а след това за Боливия, където се опитва да развие партизанска война и да разпали нови социални революции. След 2 години там е заловен от боливийската армия с помощта на ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.

Смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. Името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Едни го считат за герой и модел за подражание, а други за убиец и престъпник.

Че Гевара остава една от най-влиятелните фигури в историята на човечеството – за него са написани биографии, спомени, книги, есета, песни и филми. Снимката, направена от Алберто Корда, често е обявявана за „най-известната фотография в света“ и за „символ на XX век“.