Един от най-популярните български хумористи и имитатори Веселин Павлов-Весо Парцала вече не е сред нас. 

"Днес внезапно ни напусна моят голям приятел и колега, неповторим артист, хуморист и любимец на народа Веселин Павлов-Весо Парцала. Поклон пред теб, приятелю, много ще ни липсваш", написа в снощи във Facebook друг представител на артистичните среди - илюзионистът Борислав Борисов-Боби Шоу.

Малцина знаят, но Весо Парцала е единственият в своя бранш, който е лежал в затвора. Поводът - една нелегална касета през 1968 г., в която с гласа на актьора Георги Парцалев е разказан виц, осмиващ бракоразводно дело. Вицът осмивал с поредица от майтапи членовете на ТКЗС.

Зад гласа на Парцалев всъщност стоял не кой друг, а неговият най-голям имитатор - Весо Парцала. Скандалът бил огромен и след направена експертиза Парцала се оказал 3 месеца следствен в тогавашната Дирекция на народната милиция, и изкарал 15 дни в Централния софийски затвор.

Весо Парцала започва да твори вицове и имитации през далечната 1964 г., още като ученик. Както винаги казваше: "До 1989 г. съм работил все на черно". 

Никога не е вземал категория за артист, защото не е бил допускан до конкурс за нея. Вади смешките от живота. Освен това бе неподражаем и в имитациите си на бившия Първи – Тодор Живков.

Любимите вицове на Весо Парцала

Две бабички на гробищата:
- Ма Пено, тъй като те гледам, бая си старичка. На колко си години, ма?
- На 96. Ами ти?
- Аз пък съм на 106.
- Че ти ще имаш ли време да си ходиш до вас, ма!?

***

Двама старци си говорят на пейката:
- Вярно ли е, че бай Иван от вашето село спечелил "Москвич" от лотарията?

- Не е баш тъй. Не е Иван, а Пешо, не е от нашето село, а от съседното, колата не е "Москвич", а "Волга" и не я спечели, ами го прегази.

***

Най-веселият празник у нас е Трифон Зарезан, защото тогава жените отиват да зарязват лозята, а мъжете за здравето на жените се нарязват в кръчмата.

***

Десет човека в ресторанта на Централна гара седят на обща маса - ядат, пият и се веселят. И малко преди втората фаза - когато алкохолът удря в главата, по радиоуредбата се чува: "Внимание! Бързият влак за Варна тръгва от втори коловоз".

Всички скачат, спускат се по перона и почват да гонят влака. Качва се първият, вторият, третият… деветият. Десетият обаче не може да стигне влака, който все повече ускорява, отказва се и започва да се смее. 
При него отива някакъв гражданин и го пита: Какво ти е толкова смешно бе, ония се качиха на влака, ти го изпусна, пък и се смееш отгоре на всичко? 
Как няма да се смея, те се качиха на влака, ама изпращаха мене...

***

Баба пътува в трамвая. Срещу нея майка говори на малкото си дете:
- Хайде ма мама, ако не изядеш кебапчето, ще го дам на бабата.
Детето се оказало злоядо. Майката няколко пъти го кандърдисва, но то не ще и не ще да яде.

Накрая бабата не издържа: Хайде, ако няма да ядеш, давай това кебапче, че вече четвърта спирка изпускам.

Поклон пред таланта и паметта му!