Известната японска актриса Сей Ашина е била открита мъртва в понеделник сутринта в нейния апартамент в Токио. Намерил я е брат й, който отишъл на адреса, след като тя престанала да отговаря на телефонните позвънявания и на съобщенията му от 13 септември.

Според първоначалните информации от разследването 36-годишната жена сама е сложила край на живота си. От полицията в Токио и от агенцията на актрисата са потвърдили, че става дума за самоубийство, съобщи Variety, цитирани от Монитор.

Родена в град Корияма в префектура Фукушима на 22 ноември 1983 г., Ашина още като тийнейджърка заминава за столицата Токио и си намира работа като модел. Не след дълго дебютира като актриса в телевизията (в драмата „Приказка за щастие“ на TBS през 2002 г.) и в киното.

Става прочута по цял свят след участието си във филма „Коприна“ на Франсоа Жирар (2007), създаден по едноименния бестселъров роман на Алесандро Барико. За ролята на наложница на японски воин в историческата драма тя е предпочетена пред близо 800 други местни кандидатки. Филмът е копродукция между Япония, Канада и Италия. В него са се снимали още Майкъл Пит и Кийра Найтли.

Смъртта на Сей Ашина е последната засега от поредица самоубийства сред знаменитости на японския шоубизнес, между които актьорът Харума Миура (през юли) и риалити звездата Хана Кимура (през май).