Кризата, причинена от COVID-19, накара много собственици на малки бизнеси да се чудят какво ще е бъдещето им след като пандемията приключи. Много от тях не успяха да запазят работниците си и се наложи да ги освободят, други се опитват да спасят работните им места със зъби и нокти.

Повечето държави предложиха и финансова помощ за онези, които задържат хората на работа през тези смутни времена. Но от тази помощ решиха да се възползват и хора, за които не е проблем да си купят няколко имения, скъпи коли и дизайнерски дрехи, но е проблем, когато се стигне до плащане на заплати.

Няколко мултимилионери, сред които Виктория Бекам, Ричърд Брансън и Стела Маккартни поискаха помощ, за да спасят бизнесите си, след като в банковите си сметки имат достатъчно пари, за да оставят държавните средства на малките фирми, които нямат друг избор.

Бизнесът на Виктория Бекъм не носи приходи от години

Бившата изпълнителка от Space Girls, Виктория Бекъм, започна своята модна линия през 2008 година. Заедно със съпруга си Дейвид Бекам и четирите си деца, тя е начело на "Марката Бекъм". Пош Спайс е натрупала солидно богатство не само от мода, но и от музика и рекламни изяви. През последните четири години обаче дизайнерската компания на Виктория Бекъм не успява да отбележи печалба. Тя е загубила 35,5 милиона британски лири за 11 г. Само през 2019 г. тя губи 12,3 милиона долара.

И въпреки че проблемите в бизнеса на Бекъм са от години, тя ще се възползва от помощта на държавата, за да задържи своите 25 служителя на работа. Самата тя обаче не взима заплата, нито дивиденти от затруднения си бизнес, но далеч не може да се каже, че й е трудно. Дизайнерката прекарва време както в имението си в Лондон, на стойност 31 милиона паунда, така и в луксозен хамбар за 3 милиона паунда, от където семейството й редовно публикува снимки от лъскавата вана и огромана кухня. Съвсем наскоро семейство Бекъм си купи и пентхаус на стойност 17 милиона паунда в Маями.

Ричърд Брансън ще продаде острова си, ако държавата не му помогне

69-годишният Ричърд Брансън е изградил империя благодарение на музикалния си бизнес, а след това той разшири хоризонтите си с бизнес, изследваш космоса, създаде своя авиокомпания, верига хотели, круизни кораби, сватбени рокли и радиостанции. Неговите бизнеси са собственост на няколко офшорни тръстове и компании.

Империята Virgin беше машина за пари, но напоследък претърпява много загуби. Преди да загубят лиценза си през 2019 година, влаковете на Virgin носеха около 300 милиона паунда дивиденти. А през 2014 година авиокомпанията Virgin Atlantic носи близо 88 милиона паунда приходи, а откакто се премести на частния си остров преди 14 години, Брансън не плаща данък върху печалбите си. За него работят 10 хил. служители.

Милионерът ще се възползва от помощта на държавата, за да запази работните места на 8000 души. Но желанието му да харчи парите на данъкопладците не свършва до тук - той иска 500 милиона паунда помощ, за да спаси Virgin Atlantic от фалит, а ако това не се случи, Брансън се оплака, че ще се наложи да продаде частния си остров и заяви, че трябва да взима пари назаем, за да поддържа компанията си.

И все пак освен частния остров, който купува през 1978 г. и благодарение на който не плаща данъци, Брансън има частен самолет, както и имения за няколко милиона в Лондон и Швейцария.

След скъп развод Дънкан Банатайн не може да си позволи да плаща заплати.

На 15 години шотландския предприемач Дънкан Банатайн напуска училище. Той натрупва богатството си от бизнес със старчески дом, който в крайна сметка продава за 26 милиона паунда. Сега е собственик на здравни клубове. Bannatyne Group има оборот от 127,5 милиона британски лири и печалба преди данъци от 14,6 милиона британски лири.

2500 от 3000 души, които работят за Банатайн, са запазили работата си и засега по-голямата част от заплатите им се плащат от бизнесмена. Но в свое интервю той призна, че компанията няма да може да се справи с това през май или юни, тъй като "просто няма пари". По думите му коронавирусът ще струва на бизнеса му 30 милиона паунда. Но това са далеч по-малко пари от цената, която Банатайн плаща, за да се разведе с втората си жена. Той хвърля 345 милиона паунда по нея. След това се жени трети път, живее в луксозна вила в Португалия, но има и имение в Мейфеър, което върви в комплект с огромни полилеи, подземен басейн и фитнес зала, която често можем да видим на снимки в социалните мрежи.

Дъщерята на Пол Маккартни също има нужда от помощ

През 2001 година Стела, дъщерята на Пол и Линда Маккартни, създаде своята модна компания, която се превърна в любим бранд на много звезди по света - от Тейлър Суифт до Амал Клуни и Оливия Колмън. А миналото лято тя сключи сделка с луксозния гигант LVMH, който е собственик на Louis Vuitton, Christian Dior и Veuve Clicquot. Така, LVMH е собственик на част от компанията на Стела, но тя остава главен креативен директор и човекът с най-много акции в нея. Ала преструктурирането не й помогна.

Тази година тя публикува отчети, от които се вижда, че е претърпяла 11 милиона загуба, докато миналата година е имала над 7 милиона приходи. Това се дължи на колосално нарастване на административните разходи, което е 67% или 48,6 милиона паунда.

Сега Стела ще задържи половината от 1400-те служители, които работят за нея, разчитайки на помощ от държавата.

Филип Грийн - милионерът, който всички обичат да мразят

Филип Грийн печели парите си чрез търговия на дребно и бързо се превръща в милионера, който всички обичат да мразят. Милионите си трупа като започва с продажбата на дънки, а сега империята му Arcadia включва Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Evans и Miss Selfridge. Също толкова известен е и собственикът на Taveta - холдинговата компания Arcadia. Това е съпругата му Тина. Taveta e базирана в данъчния рай Монако.

Но Arcadia имаше проблеми още преди вируса, като се наложи да затвори 12 магазина след една "тежка Коледа". Богатството на Филип Грийн пък се стопи от 4 милиарда на едва 1 милиард паунда. Top Shop и Top Man отбелязаха загуба от 500 милиона миналата година.

Компанията ще спаси 14 500 от своите 16 000 служители. Старшите служители са с по-ниски заплати, между 25 и 50 на сто, а изпълнителният директор на групата Иън Грабинер е избрал да не получава заплата или обезщетения до края на пандемията. Онлайн операциите продължават с намален капацитет. Грабинер казва, че "действията, които са предприели, са от съществено значение". През това време, Грийн не се отазва от нито едно от удоволствията си, които включват пентхаус в Монако, яхта за 100 милиона паунда, частен самолет, хеликоптер и апартамент под наем в пет звезден хотел в Лондон.