Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 9 юни.

Международен ден на приятелството

9 юни е обявен от Общото събрание на ООН за Международния ден на приятелството. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. В резолюцията пише, че ООН отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство за хората от целия свят. ООН взема предвид, че приятелството между хората, между нациите и културите може да вдъхнови световен мир, че това е начин да се построят мостове между т

Арабска легенда, разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил шамар на другия. Пострадалият, без дума да обели, седнал и написал на пясъка: "Днес моят най-добър приятел ме удари!"

Продължили напред и стигнали до един оазис, където влезли да се изкъпят. Оскърбеният приятел внезапно започнал да се дави, но навреме бил спасен от другаря си. Когато се посъвзел, грабнал камата си и написал на един камък: "Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!"

Заинтригуван, приятелят му го попитал: "Защо, след като те нагрубих, писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?"

Засмян, другарят му отвърнал: "Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличат. Но от друга страна, когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на сърцето, където никой вятър не може да го заличи."

Деветоюнският преврат в Царство България

Деветоюнски преврат е държавен преврат в Царство България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски.

В подготовката на преврата участва и Народният сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (тесни социалисти).

Доналд Дък дебютира

На днешния ден през 1934 година Патока Доналд, дебютира в анимационното филмче The Wise Little Hen. Анимационният и комиксов герой е създаден от американския аниматор Уолт Дисни – създателят на мегакорпорацията „Дисни“.

Доналд е най-известен с полу-разбираемата си реч и неговата пакостлива и сприхава личност. Дък се грижи за тримата си племенника: Хюи, Дюи и Луи. Те са деца на сестра му Телма. Доналд си има и приятелка – Дейзи Дък. Има си и три братовчеда – вечният късметлия Гладстоун Дженджър, на когото му върви във всичко, с което се захване, Гъсока Гус от провинцията, и Фетри. Доналд също има и чичо – Чичо Скрудж, който е Най-богатият паток в света и най-големият скъперник.

Най-дълго управляващият монах в света започва царуването си

Рама IX се качва на трона на Тайланд на 9 юни 1946 г. Той управлява страната 70 години, което го прави най-дълго управляващия монарх в света. С приписваното му имущество на стойност от 32 милиарда щатски долара Рама IX оглавява и класацията на списание Форбс за най-богати монарси в света.

Шестдневната война

Шестдневната война е арабско-израелската война, известна още като Юнска война и се води между Израел и арабските му съседи Египет, Йордания и Сирия.

Войната трае от 5 юни до 10 юни 1967 г. От израелска гледна точка тя е предпазна военна кампания, целяща преустановяване на натиска на съседните арабски държава върху Израел и предпазване на еврейската държава от унищожаване. На 9 юни, петият ден от войната Израелската армия отнема Голанските възвишения от Сирия.

Отношенията между Израел и съседите ѝ така и не се нормализират след конфликта.

На 9 юни рожден ден празнуват:

Джони Деп днес навършва 57 години. Американският актьор е известен с изпълненията си на нестандартни и ексцентрични персонажи като Джак Спароу.

Филми с участието му са отбелязали над $2,2 милиарда в боксофис приходите на Съединените щати и над $5 милиарда по света. Номиниран е за Оскар за най-добра мъжка роля трикратно, Награда на гилдията на актьорите четирикратно и Награда Златен глобус осемкратно.

Рожден ден празнува и българският актьор Калин Врачански, днес той става на 39 години.

Натали Портман също навършва 39. Американската актриса е родена в Израел и е жител на САЩ от 1984 г.

През 2011 г. Портман печели Оскар, Златен глобус, Наградата на гилдията на киноактьорите и наградата БАФТА за главна роля във филма „Черният лебед“.