Летният сезон е към края си и вероятно много от вас вече са прекарали отпуската си на морето. Някои в Гърция, други на Черноморието ни.

Освен красиви плажове, родните ни курорти предлагат много интересни дестинации за посещение. Созопол безспорно е един от тях.

Знаете ли, че край морския град има три острова. Единият от тях дори е най-големият на Черноморието ни. Точно така. Става дума за остров „Свети Иван”.

Той се намира на по-малко от километър северно от стария град на Созопол, заема площ от 660 кв.метра,  а най-високата му точка се издига на 33 метра над морето. Съвсем близо до остров „Свети Иван” се намира още един остров – „Свети Петър”, който е значително по-малък. В миналото двата острова са били свързани.


Остров "Свети Петър"

Остров „Свети Иван” е бил свято място за древните траки, които направили тук свое светилище през VII в. пр.Хр. През ранното средновековие тук е бил построен голям манастир, който през 1308 г. получава статут на царски. В средата на XV в. манастирът е разрушен, а само след няколко години отново е възстановен.

Любопитно от историята за острова е, че в началото на XVII в. бил пиратска база  – тук се настанили казаци, които грабителствали по крайбрежието на Османската империя. Самообявили острова за своя „Пиратска република“. Сред руините на манастира са намерени много свидетелства за разгулният им начин на живот – чаши, съдове и артилерийски гюлета. През 1629 г. турска корабна артилерия прогонва пиратите и срива манастира.

На остров Свети Иван е построен фар, висок повече от 9 метра, който подава звукови и светлинни сигнали и указва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. Интересно е да се отбележи, че островът е служел за ориентир на мореплавателите още от древността.

Съвременният фар е построен през 1911 година. Светлината му е видима на 18 морски мили.

Остров „Свети Иван” е обект на непрекъснати археологически проучвания. През 2010 г. тук бяха открити мощи на св. Йоан Кръстител, които днес са изложени за поклонение в храма „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Созопол.

За да стигнете до там трябва да се обърнете към някой от лодкарите на рибарските лодки на кея. Цената е по договаряне. Тя може да варира в зависимост от броя на туристите. Плаването до острова може да ви бъде отказано при силно вълнение, какато и в забранения период април – юли.