"Късметът е това, което се случва, когато подготовката срещне добрата случайност", казва Хенри Форд. Вярвате ли в късмета? А можете ли да го предизвикате?

Хората в дестинациите наистина вярват в него, а също така че, ако се докоснете до някоя от тези статуи и скулптури то той със сигурност ще ви сполети.

Вижте ги:

Малката принцеса, Будапеща, Унгария

Малката принцеса седи на парапетите край трамвайните линии близо до верижния мост Сечени в Будапеща. Тя е творение на скулптора Ласло Мартон, който е вдъхновен от желанието на дъщеря му да се облича като принцеса, използвайки халат и корона от вестник.

Тъй като статуята е поставена през 90-те години на миналия век, се е превърнало в традиция минувачите да докосват коленете й за късмет.

Кумил - канализационният работник, Братислава, Словакия

Ще намерите Кумил да излиза от капак на шахта на ъгъла на две улици в Стария град на Братислава с нахална усмивка на лице.

Статуята е поставена на тротоара през 1997 г. като част от проект за реновация. Местните жители обаче не са сигурни дали Кумил си почива от работа или пък наднича под дамските поли.

Местна легенда разказва, че желанията, отправени при докосване на върха на шапката му, се сбъдват.

Il Porcellino, Флоренция, Италия

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 

'Put a coin into the boar's gaping jaws, with the intent for good luck, and they rub the boar's snout to ensure a return to Florence' . . #florence #italy #travel #porcellino ????

Публикация, споделена от @ amyjanewalkerx на

Разположена на две минути пеша от Понте Векио във Флоренция, скулптурата на прасе е частично куха. Посетителите могат да сложат монети в устата му, докато си пожелават нещо. 

Ритуалът обаче не е завършен, без да се потърка носа на глигана след това.

Статуята на Далида, Париж, Франция

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 

????Montmartre Paris

Публикация, споделена от Paris France ????????????Frenchie (@cynthia.2511) на

Разположен на Place Dalida в парижкия квартал Монмартър, бюстът на Далида е мемориал на френската певица и актриса Йоланда Кристина Джилиоти, която е известна с псевдонима Далида

Продавайки повече от 170 милиона албуми и сингли по целия свят, тя е любимката на Париж. Самоубива се през 1987 г., а статуята е издигната на десетата годишнина от смъртта ѝ.

Традицията казва, че докосването до гърдите й ще ви донесе късмет.


Ейбрахам Линкълн, Спрингфийлд, Илинойс

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 

Honest Abe.

Публикация, споделена от Steve (@srtsmithphotog) на

Извън гробницата на Ейбрахам Линкълн в Оук Ридж, Илинойс, има негов бюст. Характерният нос на президента блести благодарение на годините търкане от посетителите, пише profit.bg.

Местните жители казват, че това носи късмет, но според други - мъдрост.

Фала, Вашингтон, САЩ

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Cristina Segalin (@cristinasegalin) на

Шотландският териер Фала е кучето на американския президент Франклин Д Рузвелт. Той стои вярно в краката на господаря си в мемориалния комплекс във Вашингтон.

Някои казват, че потърскването на носа му носи късмет, а други смятат, че това се отнася за ушите му. Потъркайте и двете, за да сте сигурни. 

Марин Държич, Дубровник, Хърватия

Марин Държич е хърватски писател, наричан Шекспир от Дубровник. Предполага се, че няма да се отървете от късмет, ако потъркате носа му.