Темата за къмпингуването става все по-популярна не само сред любителите на дивото. Тя стана обект на обсъждане и на по-високите етажи и достигна до етап, да бъдат ли въведени ограничения за този вид туризъм по бреговете на Черно море. Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че за сега не се подготвят промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които да се регламентира дивото къмпингуване. Тя напомни, че по закон е забранено разполагането на каравани и палатки на "активната пясъчна площ". Министър Ангелкова изрази готовност ако се намери някакъв баланс тази тема да бъде обсъдена, защото е важно да има регулация и е важно да се даде възможност на хората, които искат да къмпингуват, да могат го направят и то по облекчен режим.

В отговор на това изказване, председателят на Българската асоциация за къмпинг и караванинг Александър Василев заяви, че свободното къмпингуване трябва да бъде разрешено в страната. По данни от последните години все повече българи предпочитат къмпингуването като възможност за почивка през летния сезон, а броят на кемперите и караваните се увеличава.

Василев обясни, че все още няма регламент за къмпингуването и не вижда причина почиващите да бъдат глобявани. На този етап не съществува база, на която да бъдат налагани сакнции и не съществува контролен орган за това.

Въпреки това по крайбрежието на Черно море има десетки регламентирани места, на които всеки отпускар може да разположи палатка или каравана за лятната си почивка.

Вижте пълен списък на къмпингите по Южното Черноморие, които може да посетите:

Къмпинг „Силистар“

 

Къмпинг „Силистар“ се намира на 150 м. от едноименния плаж. Районът е защитена местност и е част от парка Странджа или казано накратко - диво и красиво. Пътят до къмпинга е черен и прашен. Къмпинг Силистар предлага елементарни битови условия, много сянка в гората и една открита равна и затревена поляна. До къмпинга се стига по черен път с дължина около 1 км.

Къмпинг „Морски рай“

Къмпинг „Морски рай“, град Ахтопол разполага с 5 каравани, всяка с 4 места. Невероятното райско кътче е разположено сред борова гора и само на 20 м. над централен плаж - Ахтопол. Няма нищо по-хубаво от това да си сред природата и само на 20 м над плажа, а да не говорим за аромата на боровата горичка и представата, че сте в Банско, но на плажа. Райският кът е предназначен само и единствено за любителите на зеленият еко-къмпинг туризъм. Къмпингът се намира в близост до забележителностите Устието на р. Велека и границата на България с Турция при Резово.

Къмпинг „Делфин"

Къмпинг "Делфин" е разположен на малък полуостров северно от гр. Ахтопол. Той предлага места за настаняване на палатки в сенчеста борова гора. Кемперите и караваните могат да се позиционират на етажирана открита част на полуострова с изглед към плажа. Към къмпинга функционират и няколко бунгала.

Къмпинг „Зона Кракен“

Къмпинг „Зона Кракен“ е един от новоизградените къмпинги по българското Черноморие. Той е разположен в боровата гора в южната част на плажа Арапя, само на 100 м. от пясъка. Подходящ е за семейна почивка на палатка. Разполага с всичко най-необходимо за мечтана почивка на море и поставя акцент на хармонията с природата.

Къмпинг „Арапя - Тополите“

Къмпинг „Арапя – Тополите“ се намира на първа линия на плажа Арапя, в южната част на крайбрежието ни, след с. Лозенец. Той предлага затревени места за настаняване на палатки, кемпери и каравани под естествената сянка на тополите. Съществуват и няколко реновирани бунгала за гостите.

Къмпинг „Оазис“

Къмпинг „Оазис” е на един от най-хубавите плажове, които сте срещали. Перлен пясък, дюни, лазурно синьо море, красота, която радва душата и сърцето, пълно отпускане и незабравима почивка. Има самостоятелен паркинг, магазин хранителни стоки и плажни барове. Къмпингът разполага с 6 бунгала, 64 места за каравани и палатки с възможност за захранване с вода и ток. За тях е осигурени нов отделен санитарен възел с топла вода и външни мивки. Бунгала се намират само на няколко крачки от плажа и са с капацитет три и четири легла.

Къмпинг „Корал“

Къмпинг Корал е разположен в близост до Лозенец. На самия плаж има няколко заведения, а плажната ивица е дълга 800 м. Плажът предоставя възможност за практикуване на различни плажни игри и водни спортове. На къмпинга също така има и бунгала.

Къмпинг „Кум кашла

Къмпинг "Кум кашла" се намира в хладната и свежа гора над плажа Корал. Той отстои на 2 км. от курортното селце Лозенец и на 4 км. от гр. Китен. Настаняването в него е приоритетно в бунгала и наети от къмпинга каравани, но има възможност да разпънете и палатка. 

Къмпинг „Юг“

Къмпинг “Юг” е разположен на 3 км южно от град Китен и 3 км на север от курортно селище Лозенец, непосредствено до емблематичния плаж Корал. Водата в залива е кристално чиста. Къмпингът е тих и спокоен, което го прави подходящ за почивка на семейства с малки деца и хора, предпочитащи спокойствието. Има охраняем паркинг, училище по водни и екстремни спортове, тенис корт, 25-метров басейн, магазин за хранителни стоки, ресторант и плажен бар. Къмпинг “Юг” разполага с 11 вили, 2 луксозни апартамента, 3 каравани под наем, 160 места за каравани и палатки места с възможност за захранване с вода и ток.

Къмпинг „Якото място“

Бунгала и каравани "Якото място" е малък и приветлив къмпинг, който представлява обновена зона, която някога е била част от къмпинг Юг. В него на зелена трева са предвидени няколко места за настаняване на палатки. Съществуват каравани за наемане, както и няколко обновени бунгала. В зоната не се допускат автомобили, а гостите могат да разполагат с всякакви удобства, включително обзаведен кухненски кът.

Къмпинг „Лозенец“

Къмпинг „Лозенец“ предлага от лятото на 2017 г. места за каравани на първа линия до Лозенец. Представлява ограден частен имот с вода, ток, тоалетна и охрана. Има възможност за дългосрочно поставяне, както и зимен паркинг. Прилежащ плаж с концесия към терена.

Къмпинг „Китен“

Къмпинг “Китен” е разположен на южния плаж на гр. Китен и устието на река Караагач. Гостите имат възможност за избор между различни места за настаняване - под сянката на дърветата или на пясъка зад дюните, а непосредствената му близост до брега го прави любим за много туристи от България и чужбина. Къмпингът има самостоятелен паркинг, лекарски кабинет, детска площадка, магазин хранителни стоки, различни заведения за хранене и плажни барове. Къмпинг "Китен" разполага с 55 бунгала, 3 каравани под наем, 210 места за каравани и палатки места с възможност на подаване вода и ток.

Къмпинг „Каваци“

Къмпинг "Каваци" се намира южно от гр. Созопол. Разполага с много места за кемпери, каравани и палатки, част от които са електрифицирани и водоснабдени и са разположени на сенчести места върху тревна настилка. Към къмпинга функционират хотел и бунгала. 

Къмпинг „Градина“

Къмпинг Градина е един от най-старите и известни къмпинги по българското Черноморие. Това е мястото, където вече четири поколения къмпингари изкарват цяло лято откъснати от градските стрес и ежедневие - в хармония с морето и природата и гледка към вълните и остров Св. Иван. „Градина“ се намира в залива между градчетата Черноморец и Созопол, по-близо до Черноморец. Достъпът до него е от първокласния път Созопол - Приморско. Къмпингът е разположен на площ от 63 дка, с прилежаща плажна ивица от 67 дка и разполага с 218 места за настаняване на каравани, кемпери и палатки. В къмпинга има няколко заведения за хранене, плажни барове, магазин за хранителни стоки, снек бар, баничарница и кафене. На плажа са обособени игрища за плажен волейбол. Къмпинг „Градина“ се намира в близост до много забележителности по южното ни Черноморие – Стария град на Созопол, резерват Ропотамо, Замъка в Равадиново, ранновизантийката крепост Акра на полуостров Св.Никола при гр. Черноморец и тракийското светилище Беглик Таш при Приморско.

Къмпинг „Златна рибка“

Къмпинг "Златна рибка" е един от най-старите къмпинги по Черноморското крайбрежие в България. Той се намира на няколкостотин метра в отбивката за гр. Созопол. Разположен е в гориста местност в южната част на залива срещу о-в Св. Иван. Предлага места за настаняване на кемпери, каравани и палатки и разполага с бунгала и апартаменти.

Къмпинг „Офшор кемп“

Offshore Camp е къмпинг от затворен тип в гората на залива Градина. Той е ситуиран на 3 минути пеша от плажа. На гостите са осигурени удобства като: обезпаразитен терен, нощно осветление, възможност за наемане на палатки и каравани, площи за палатки, кемпери и каравани, баня и WC, кът-кухня с мивка, хладилник, маси с пейки, огнище за свободно ползване и др.

Глемпинг „Гора“

Глемпинг „Гора“ е мястото за почивка под откритото звездно небе, с удобството на мекото легло и уюта на белите чаршафи. Първият глемпинг в България (представлява комплекс с луксозни палатки в ярки цветове, модерни каравани и бунгала) е на броени крачки от морския бряг, сгушен под прохладната сянка в иглолистната гора на къмпинг Градина.