Наближават дългочаканите Новогодишни празници. И докато повечето хора отбелязват Бъдни вечер и Коледа традиционно - със семейството, то за Нова година ма няколко разпространени варианта за празнуване - в заведение, на гости, в атрактивен курорт или пък в чужбина.

Вкъщи или на село…

Покрай блясъка на модерността в големия град, мнозина са забравили онази, автентичната Нова година, която все още живее в българското село и която пази изконните традиции на празника. Всичко на трапезата е произведено през годината. С познатите аромати на горяща печка и вкусните ястия, с парещия студ навън и с очакването всички да седнат заедно на масата.

Запалете си камината, сипете си вино или каквото там ви тегли, разположете се удобно на дивана и… Никой не иска от вас да ползвате ума си по предназначение. Твърде сложно е. Че било настъпвало 2020 година.

Заведение

Да отидеш на кръчма е един от вариантите. Преценяваш си с какви средства разполагаш и си правиш резервация. Това могат да си го позволят хора, които нямат ангажимент към малки деца или ако има кой да ги гледа. В ресторанта всичко ти е готово и няма нужда, както у дома, да приготвяш празнична трапеза. Ако сте и голяма компания, купонът е гарантиран.

В чужбина

Друго си е да хванеш самолета и да се приземиш в… Дубай, нали? Е не е като в наше Банско, макар цените доста да се доближават до тамошните, защото всички вече научиха как посрещането на 2020-а в един от хотелите ни излиза по 1500 лева на човек. Чудо!

Далеч по-евтинко ще ви излезе на кафана в Сърбия, на таверна в Гърция, Турция или Северна Македония. Ако пък мечтаете за романтика или културно обогатяване, нискотарифните компании могат да ви предложат евтини билети до Париж на цени от 88 евро и 140 евро до Рим (двупосочно), все още ги има. По-платежоспособните българи пък могат да заминат на екзотични пътешествия на хиляди километри от България. Топдестинациите за почивка на плажа остават Малдивите, Сейшелите и Шри Ланка.

Където и да сте обаче, вземети си настроението, без него и най-големият лукс на Земята ще е с патина. А от нас, в аванс, щастлива 2020-а!