С минималната работна заплата у нас - 610 лв., двама българи могат да си позволят да прекарат петдневна почивка по родното Черноморие, показа справка в онлайн платформите за резервации.

Със своето минимално месечно възнаграждение от малко над 3000 лв. двойка от Германия може да летува по българските морски курорти цели 25 дни.

Според оферти в нета за 3-звездна почивка на база All Inclusive в рамките на една работна седмица нашенци броят средно по 640 лв. или малко над минималната за страната работна заплата. Цените на нощувките могат да варират с около 15 – 20 лв. в зависимост от избрания за почивка курорт.

В роден сайт за резервации е посочено, че най-евтина излиза ваканцията в "Златни пясъци" – 605 лв. за двама души, като освен изхранването се включват още безплатен паркинг и интернет.

В случая обаче мястото за настаняване не осигурява безплатни плажни принадлежности на морския бряг както е в повечето оферти за почивка у нас. През тази година в курорта чадърите и шезлонгите са на цени от 2 лв. нагоре.

Петте дни плаж пък са най-скъпи в района на Несебър и Слънчев бряг - в парти дестинацията №1 по Черноморието нощувките за двама излизат 660 лв., в съседен Несебър те скачат с 20 лв.

От край време ниските цени у нас са атрактивни и за чужденците, като сред приоритетните туристически пазари и партньори на България е Германия, чиито жители проявяват значителен интерес не само към родното море, но и към балнео и СПА услугите, предлагани у нас.

Според данни на Евростат минималното работно възнаграждение на германските работници и служители е в размер на 1557 евро (3045 лв.), твърди "Монитор". С подобна заплата те лесно биха могли да прекарат двадесет и пет дни, летувайки по плажовете у нас.

Информация от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) пък сочи, че от 1 юни 2020 г. до 6 август 2020 г. пренощувалите германски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил. Най-голям брой са именно отседналите в курорта "Златни пясъци".