Днешното ни предложение е разходка не по една, а по цели три екопътеки.  Началната точка и на трите маршрута е град Перущица, който се намира само на 16 км от Пловдив. Един град с многовекона история, който и е неизменно свързана с Освобождението на България.

Когато сте в Перущица задължително трябва да посетите църквата "Св. Архангел Михаил", която е построена  в периода от 1847г до 1849г. Църквата служи като крепост и убежище на въстаналите перущинци през април 1876г, в която 347 перущинци (мъже, жени и деца) предпочели смъртта пред робството. Сред загиналите са герои като Кочо Честименски и Спас Гинов.

Непременно  трябва да минете и през руините на "Червената църква", която се намира на около километър - два от града. До неизвестения за туристите обект се стига по отклонение в ляво от главния път преди Перущица, пътувайки от Пловдив. Църквата е на нивото на пътя, в ляво насред полето и въпреки развилата се растителност през май, тя се забелязва. Преди отбивката има стара табела, която е скрита зад храстите и се забелязва единствено, ако я търсиш.

Продължаваме и с екопътеките, които тръгват от града:

От града тръгва и екопътеката „Пътят на героите”, маршрутът е с приблизителна дължина 16км. Пътеката преминава през Исторически музей, Даново училище, Паметника на трите поколения и достига до местността Генишен.

След това стига до пространствената Лещенска поляна. От Лещенска поляна маршрутът се спуска до язовир"Батен" и се връща в Перущица.

Втората екопътека е „Манастира” -  маршрутът също е с дължина 16 км. Пътеката минава през Исторически музей, Даново училище, Калугерски Харман (Табиите), паметника на Кочо Честеменски и достига до манастира Св. Тодор и поляните около него.

Пътеката продължава в посока към старинна каменна чешма в защитената местност „Перистица”. По каменен римски път се стига до параклиса Св. Петка от където се връща в града. Туристическата пътека е интересна с изброените туристически и природни забележителности през които преминава. Преминавайки по маршрута туристите ще имат възможност да се запознаят с биоразнообразието на защитена местност „Перистица”.

Характерни за тази територия са Червеният щъркел, който гнезди, а от флората на защитената местност интерес представлява уникалния енденмит родопския силивряк. Около параклиса Св. Петка в перущенска река се извършва автентичния обреден празник „Къпанки”.

Трета екопътека – „Младите скаути” – маршрута е с приблизителна дължина 8 км. Преминава през Исторически музей, Даново училище, достига до язовира Батен и се връща обратно. Язовира е предназначен за напояване на земеделски земи 50 000 кв. метра площ. На брега на микроязовира има постройка общинска собственост, която би могла да се ползва за склад на лодки, палатки и други необходими за престоя туристически вещи.

 

Широките поляни около микроязовира позволяват да се организират различни мероприятия – спортни турнири, скаутски лагери, мониторинг на птиците, които в този район са многобройни и като видове разнообразие и като общ брой. Има изградено пожаробезопасно място за направата на традиционния за Перущица „ръжен” – уникално със своя вкус ястие, привлякло вниманието на български и чуждестранни туристи.