Палаван –  истински екзотичен рай, част от Филипините. Мястото две години поред печелеше приза „Най-красив остров на света”. И това не е случайно.

Остров Палаван пленява с кристално чистите си води, красиви подводни пещери, спокойните лагуни, коралови рифове, водопади и втората по дължина подземна река в света Пуерто Принсеса. Условията за гмуркане там са перфектни. На острова е пълно още с малки рибарски селца.

Палаван е се намира в Тихия океан, като заедно със съседните острови образува най-голямата и едноименна провинция във Филипините. Дължината на острова е 425 километра, а ширината варира от 8,5 до 40 километра. Площта на острова е над 12 000 кв/км.

Островът е населен от малайци през 12 век. Мнозинството изповядват католицизъм, но в южната част се срещат и мюсюлмани.

Главният и най-голям град на острова е Пуерто Принсеса. Градът е главно пристанище на острова, името е остатък от испанското колониално присъствие. Населението на града е около 210 508 души, а територията- 2,400 кв/км, което го прави вторият най-голям град по територия в Филипините, след Давао.

Островът се намира в зоната на влияние на югозападните мусони, които са причина за дългия валежен период от май до декември. Често през преходните сезони се проявяват разрушителните тайфуни, характерни за Филипините.

По думите на световноизвестния морски изследовател Жак-Ив Кусто именно на Палаван могат да се видят най-красивите морски пейзажи. Тук се намира едно от природните чудеса на планетата – най-дългата подводна река с дължина над 8 km, течаща в система от пещери в националния парк „Сейнт Пол“.

Снимки: geograf.bg