Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма, решиха депутатите с гласуваните днес на първо четене законови промени. Идеята за изменения в Закона за туризма идва от изпълнителната власт, а целта е по-добрата регулация на туристическия сектор и повишаване качеството на туристическите услуги.

С новите текстове се предвижда възможност за обособяване на функционални зони в националните курорти, т. нар. продуктово зониране, съгласно наредба, приета от общинския съвет на чиято територия е националният курорт. Казано с други думи – местните власти сами ще обособяват места за различен вид туризъм.

"Всички наши преки конкуренти, които са свързани по отношение на летния туризъм, и Испания, и Италия, и Хърватска, и Гърция, и Франция, имат зониране по отношение на националните курорти. Има зони, както за семеен отдих, така и за културно-исторически туризъм, така и за т. нар. парти туризъм, така че да се обхванат всички видове туристически продукти", аргументира се министърът на туризма Николина Ангелкова.

Идеята за промените обаче не бе одобрена единодушно от депутатите. "Правото на Министерство на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат", възрази лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Въпреки че "Обединени патриоти" са коалиционен партньор в управлението, той подчерта, че депутатите от групата няма да подкрепят новите текстове. Според него в тях има „редица недогледани текстове", за които Симеонов призова да бъдат коригирани.

Негативно становище изразиха и от опозицията. "Няма политика за Националните курорти, камо ли за развитието на нови туристически дестинации", смята Дора Янкова от БСП. Тя отправи призив всички промени в сектора да бъдат добре обмисляни, защото той един от най-важните за страната ни, съобщи "Дарик".

"Трябва да има ясен правен статут за това що е то национален курорт и какви са правата и задълженията, свързани с неговия облик, инфраструктурата, рекламата и предлагането на туристическите продукти", защити предложенията Ангелкова.

Тя припомни, че темата е обсъждана вече повече от 3 години и остро възрази на твърдението, че ръководеното от нея не трябва еднолично да определя статута на националните курорти. "Министерството за това е създадено – да бъде основен двигател в сектора", аргументира се тя.

"Откакто е създадено Министерство на туризма има 31% ръст на международните туристи, посетили нашата страна. Тази година, независимо от всички предизвикателства в сектора, за първите 9 месеца имаме над 7,8 млн. чуждестранни туристи. Откакто е създадено министерството има и 34% ръст от международен туризъм", припомни още министър Ангелкова.

Тя увери, че всички „спорни моменти" в законопроекта ще бъдат изчистени между двете четения в пленарна зала и отново подчерта, че идеята е националните курорти да бъдат превърнат в "лицето на българския туризъм".

На въпроса как приема подкрепата от страна на ДПС по темата, Ангелкова отговори: "За мен е важно, че законът мина на първо четене и бе подкрепено от народните представители, които са преценили, че текстовете са важни за сектора".

След солените санкции за шума: Бизнесът предлага разделяне в градовете на парти и тихи зони