Слънчевите уикенди могат да бъдат идеалното време, за да направим една приятна и спокойна разходка, и то недалеч от Пловдив. Какво по-хубаво от това да се потопим в сърцето на Родопите и да опитаме от вкуса на наближаващата есен, но все още с цветовете и мекотата на лятото.

За да стигнете до екопътека "Каньонът на водопадите", от град Смолян трябва да тръгнете по пътя за село Мугла. Това е западната част на града като се преминава покрай индустриалната зона. В един момент ще достигнете до вече неработеща автобаза - това е мястото, от което трябва да поемете отбивката в дясно, а след около сто метра ще стигате до малко заведение, където може да оставите своя автомобил.

Малко по-нагоре е изграден модерен информационен център. От тук всъщност е и същинското начало на екопътеката. Центърът представлява двуетажна сграда в традиционен за Родопите стил. В него има презентационна зала, зала за обучения, както и две помещения за нощувки. В центъра туристите могат да получат информация за защитената местност, за резервата, други защитени местности и резервати в района, както и за биоразнообразието. В сградата са разположени и две постоянни изложби – едната от фотографии, представящи красотата на Родопите и езерото Вистонида, а другата е дървени пластики, изработени от местни дърворезбари.

Още с първите крачки в резервата пред вас ще се разкрият красиви гледкни, високи върхове, каньони, чист въздух и аромата на гора.

Пътеката е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват "Сосковчето". Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се извива през гората, като дървени мостчета я прехвърлят, ту отляво, ту отдясно на Еленска река.

По пътеката може да се видят около 46 водопада, като пет от тях са по-забележителни и големи. Най-големият водопад Орфей е с пад на водата от 68 метра.

На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени панорамни площадки. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Цялото разстояние може да се измине за около 4 часа, спокойно ходене.