В началото на март 2020 г. екскурзоводът Ювал Бен-Ами ръководеше група туристи във Финландска Лапландия, когато избухна новината, че в близкия Рованиеми, града, по-известен като официалния дом на Дядо Коледа, се лекува пациент с коронавирус.

Това беше след като Италия започна своето блокиране в северната провинция Ломбардия, но няколко дни преди карантината да премине в цялата страна във Франция, Испания и северните държави. В онези ранни дни на епидемията, тъй като COVID-19 до голяма степен е ограничен до Китай, групата не е била неоправдано загрижена.

„Някакви шеги за това какви сме смели, пътувайки в тези времена“, каза Бен-Ами.

Това ще бъде последната обиколка, която Бен-Ами направи преди границите по целия свят да се затворят.

В рамките на дни, подобно на 66 милиона други във Франция, 43-годишният екскурзовод беше затворен до дома си в Люберон, Прованс, забранено да се скита на повече от един километър от входната си врата.

Въздействието на коронавируса върху туристическата индустрия вече е забележимо: половината население в света е в режим на блокиране, докато броят на полетите в целия свят е спаднал от около 200 000 на 21 февруари до 64 000 на 31 март, според уебсайт FlightRadar 24.

 Според Световната туристическа организация (UNWTO), 96% от дестинациите в света са засегнати от ограниченията за пътуване и други мерки за блокиране.

 "Светът наистина се е спрял", заяви директорът по комуникациите на UNWTO Марсело Риси пред Euronews.

UNWTO предупреди, че туристическите пристигания в световен мащаб могат да паднат с до 30% през 2020 г. Комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон изчислява, че икономиката на ЕС в ЕС може да спадне с до 70 на сто и че трябва да бъде на първо място по ред средства за възстановяване.

На континента туризмът осигурява до 27 милиона работни места, а индустрията генерира 400 милиарда евро само през миналата година, заявиха от Risi на UNWTO. В интервю за Euronews Now той призова правителствата да предприемат силни парични и фискални мерки в подкрепа на сектора и неговите работници.

"Говорим за милиони работни места. Това не е нещо, което ще отмине. Въздействието върху социалното развитие и развитието - ако отидем отвъд Европа и разгледаме толкова много страни по света, които имат туризма като спасителна линия - могат да бъдат огромни, - предупреди той.

Франция имаше 89,4 милиона чуждестранни посетители през 2018 г., а туризмът представлява 8% от БВП. Правителството изчислява, че два милиона души работят пряко или косвено в туристическата индустрия и много от тези хора, включително Бен-Ами, вече са без работа.

Той и съпругата му се квалифицираха и кандидатстваха за помощ от френската държава и въпреки че тепърва ще получават средствата, двойката намери процеса бързо и ефективно. 

„Това е първият път, когато някога поисках подкрепа от държавата в живота си, но нямаше избор: след като затегнахме колана през мъртвия сезон, установихме, че сега трябва да пробием още една дупка в него и да направим всичко възможно, за да улесним времето буря - каза той.

Великобритания не прави изключение

 Великобритания също беше силно засегната от отпадането на туристите от началото на епидемията COVID-19. Забележителности като Лондонската кула, Бъкингамския дворец и Уестминстърското абатство са зловещо празни, докато снимки на запустял Оксфордски цирк - главната търговска улица в Лондон - са засекли ужасното влияние на блокирането върху британската икономика.

 Като акредитиран екскурзовод на „Синя значка“, Роберто Ди Джоакино обикновено ще бъде на тези сайтове тази седмица, като се държи на туристи от цял свят, но не само клиентите му анулират резервациите си, тъй като юли, август изглежда доста добре лошо също.„Когато започна, чух много хора да негодуват. Хората казваха, че правителството не трябва да затваря всичко. Но като съм италианец и съм заседнал тук, в Италия, осъзнавам колко трудна е ситуацията “, каза той.

 Това, че е в компанията на майка си, която е живяла през Втората световна война, също е дала перспектива за кризата, която според него е безпрецедентна през живота си.

„Майка ми преживя войната и каза, че дори тогава, когато нямаха нищо, все още можеха да излязат и да дишат въздуха. Сега се страхуваме да излизаме и да докосваме хората - това е нещо, което тя никога не е очаквала да види в живота си ", каза той.

 Но Ди Джоакино е уверен, че когато пандемията на коронавирус се успокои, пътниците ще се завърнат. Клиентите му, които са отменили това лято, са му казали толкова много, а той тепърва ще отменя собствения си празник този октомври - круиз. Обединеното кралство предоставя по-бавна финансова помощ за засегнатите от епидемията от коронавирус, отколкото Франция, особено за тези, които са самостоятелно заети или управляват по-малък бизнес. Не се очаква самонаетите работници да могат да искат финансова подкрепа от правителството до юни.

 Робърт Лундгрен Джоунс, основателят на Lundgren Tours, спря да работи на 14 март, ден преди Обединеното кралство да приложи правилата си за социално дистанциране. Едно от най-популярните му турнета е турне по магьосничество и магьосничество на Хогуортс, основано на романите за Хари Потър.

 „Краткотрайното въздействие беше просто администраторът на предоставяне на масови възстановявания. По-разочароващото дългосрочно въздействие беше отмяната на нашите летни договори“, каза той.

 „Много други екскурзоводи, за които знам, че се опитват да разнообразят и провеждат онлайн образователни семинари например, докато аз използвам това време за подобряване и оптимизиране на процесите и размисъл върху много различни области на бизнеса, за да се върна по-добре от всякога, когато сезонът продължи . "

 Лундгрен вярва, че докато ваксината не бъде направена и разпространена сред обществеността, много пътници ще се колебаят да пътуват на борда, особено като се има предвид, че летищата се считат за толкова централни за разпространението на вируса.

 "Мисля, че ще има голямо увеличение на отпуските и вътрешните пътувания", каза той. "Все пак мисля, че зависи както от типа пътуване, така и от типа на пътника."

 Междувременно във Франция Бен-Ами е оптимист

 „Историята е динамична и пътуванията се променят непрекъснато. Нашата роля като посредници на света на любопитни умове е да се адаптираме към нуждите на пътешествениците и да отразяваме откровено новите реалности “, каза той.

 "Какъвто и да е светът след пандемията, ще бъде увлекателно да го изследваме заедно с пътешествениците."