Волга е река, която крие много и "пази" историята на минали времена. Какво може да се открие във водите й?

Практиката за потапяне на села и градове при болшевиките не им е била непозната и те го правили, за да се изгради „нова и по-добра Русия“.

На около 200 км северно от Москва църковната кула, която се извисява от Волжските острови, е паметник на историческата част на Калязин.

Основата на църквата е останала под вода, а камбанарията продължава да живее в нова роля - маяк.

Поради строителството на Угличката ВЕЦ и създаването на язовир през 1936-1940 гг. храмът е демонтиран, голяма част от територията на града и около 40 селища в района са потопени, изцяло е унищожен древният Калязински манастир. Запазена е камбанарията с височина 74 м, тя има четири етажа.

Самотната камбанария на острова е привлекателна и интересна за туристите и първоначално е трябвало да бъде съборена, но планът бил променен и продължава да служи като атракция.

Калязин е основан през 12 век и в течение на времето той се развива в напреднал търговски и индустриален град.

До острова може да се стигне с лодка, а любопитните посетители могат да научат повече за изгубените спомени и архитектурата, която „спи” под Волга, пише pochivka.blitz.bg.

Калязин не е единственият исторически център, изчезнал под водата. Весегонски и Корчева, недалеч от езерото Рибин, също бяха потопени, за да направят път за прогреса.